4.7
(18)

Aborigen eredetű közép ázsiai kutyák és őseik

tobet
kuchi man
crela
cao
káj

         Próbáltunk minél több képet infót összegyűjteni az aborigen és aborigen eredetű kutyákról. Folyamatosan bővítjük a fotók sorát. Érdekes nézni, hogy milyenek voltak régen a kutyák és milyenek most a modern kutyák, amit a közép-ázsiai juhász név alatt megismerhetünk. Vegyesen vannak kutyák több országból és régióból. A fotókat keresgéljük tovább, minél több maradjon fent és egy helyen meg lehessen nézni ezen kutyák kinézetét.

 

kazakh tobet

Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy ezekben az országokban, ahonnan ezen kutyák származnak: Tadzsikisztán, Kazahsztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, stb..nagy múltja van a kutyaviadaloknak. Ezért ezen kutyák közül sok megmérettetett ilyen viadalokon, bajnokságokon. Sok kutya ilyen bajnokságokon lett híres, nem pedig a nyáj mellett. A pásztorkutyákat elvitték a nyáj mellől, kipróbálni és nem került már vissza, mert jó eredményeket ért el a viadalokon.  Eredeti pásztokutyaként kezdték és bajnokok lettek.

afgán kutya

         Nyilván az ilyen fajta „keménység” az egy dolog. Bár azt mondják a pásztorok, amelyik kutya jól verekszik, az jól megy a farkasra is. Igaz az teljesen más helyzet, falkaösszhang kell hozzá és még sok más, de egy jó indikátornak fogták fel, ha egy kutya domináns és kemény volt a verekedésben.

        Európában ezen bajnokságok tiltva vannak, de a mai napig kinnt sok helyen vannak ringek, ahol űzik ezt a „sportot”. Azt tudni kell, hogy itt nem „pitbull” verekedések folytak. A kutyák nem ölték meg egymást, ha egy kutya elfutott, kitért, hangot adott, stb..leállították a mérkőzést.

Azért írom ezt le, mert rengeteg aborigén eredetű kutya felmenői között vannak „bunyós” kutyák. Jó tudni melyik az. Jó tudni, honnan jöttek, mit csináltak. Lehet életükben nem láttak egy birkát sem, de lehet, hogy az egész vonal állatok mellett teljesített. Nem mindegy…

Ez olyan mint bármi más, a felhasználás dönti el, mi a jó és mi a rossz, érdemes az arany középutat választani. Persze az ilyen felmenőktől remélhetünk keménységet, karakánságot, de okozhatnak akár problémát is egy falkában.

         Aztán sok aborigén kutya ismeretlen ősőkkel ledolgozta az életét egy juhnyáj mellett. Falkában élve, harcolva az elemekkel, ragadozókkal. Kevés olyan kutya volt, amelyik megöregedett a nyáj mellett. Amelyik kutya megélte a 7-8 évet, az nagyon jó kutyának számított.

középázsiai juhász

Mi ezen kutyák leszármazottai közül próbálunk egyet-egyet beszerezni és ezeket az aborigen eredetű vonalakat továbbvinni.

Nyilván tudjuk, hogy ezen kutyák nem ott nőnek fel, nem abban a környezetben szelektálódnak, tehát nem lesznek ugyanolyanok. Viszont sok jó tulajdonság adaptálódik azért rajtuk keresztül, amire egy jó pásztorkutyának szüksége van. Mi ebben hiszünk ebből szeretnénk megőrizni egy-egy szeletet. Ezért kezdtem el összegyűjteni a kutyákat, amelyek az ősei, szülei, nagyszülei a kutyáinknak.

Amely ezekben a kutyákban a közös volt, a jóval kisebb méret, 70-72cm, 45-55 Kg. Feszesebb test, jó állóképesség, vitalitás.

Aborigen eredetű közép ázsiai kutyák és őseik

Itt a fotóösszeállítás abc sorendben, a teljesség igénye nélkül.

Nevekben lehetnek elírások, azért elnézést kérek, de annyi módon írják le ezeket a neveket, hogy nehéz követni.

Aborigen eredetű kutyák itthon és a közelben:

Küldj fotót, ha van aborigen vagy aborigen jellegű kutyád, vagy tudsz a környezetedben ilyenről! Szívesen közzéteszem!

moldvanlaci@gmail.com

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.7 / 5. Szavazatok száma: 18

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!