4.8
(10)

Kirándulás aborigen kutyákhoz

közép-ázsai juhász

Végre össze tudtuk hozni, hogy mind a négyen egyszerre találkozni tudjunk.  Sőt, Attila, újdonsült barátunk is csatlakozott ötödiknek, mivel Ő is egy kiskutyát hozott el  Gyuritól. A kibaszott covid és az agyatlan intézkdések miatt, ez nem is volt olyan egyszerű, de sikerült.

Így hát Zoli, Attila és jómagam elindultunk Komárom-Komárno felé. Hárman három irányból támadtunk..Pannonhalma, Albertirsa, és Siklós felől. Persze én lakom a legmesszebb, bassza meg…:)

Zoli egy kanért, Attila egy szukáért, én meg a jó társaságért mentem Komárno felé.

A terv, hogy meglátogatjuk Attila barátunkat Komárnóban, megnézzük a kutyáit, Kashkát, Arikánt és a többieket. Aztán Gyuri felé vesszük az irányt a kiskutyákért, illetve megnézni a nagyokat.

Persze kiadós felhőszakadásban indultam, hurrá, de később hála istennek normalizálódott az idő, így időben tudtunk találkozni.

Szóval délben összefújta a szemetet a szél és találkoztunk Komárnóban, hogy az Attihoz menjünk. Nyilván én navigáltam…:), nyilván el is tévedtünk, de azért kis késéssel odaértünk a Doktor Úrhoz.:)

Sajnos a kutyákat nem tudtuk kiengedni, mert még munkaidő volt, de így is elvarázsoltak minket.

aborigen

Rögtön észrevettük az alapvető anatómiai különbségeket a modern ázsiákhoz viszonyítva. Arányokat, méreteket. Teljesen más élőben látni, mint fotóról vagy akár videóról a kutyákat. A kutyák ázsiai viszonylatban talán kicsinek számítanak, de elhamarkodott ez a fajta megítélés. A kutyák így kennelben is varázslatosak, persze én elfogult vagyok. Vaskosak, de atlétikusak egyszerre. Nem őrjöngenek, csak vizsgálnak, de hozzájuk lehet nyúlni.

Kicsit úgy éreztem magam, mintha a Latifi videoját nézném.
Az öreg Kashka  a sokat megélt 2x Észak tadzsik bajnok, aki ki tudja hány éves, 12-14 esetleg több? Még mindig fizikailag jó állapotban, örült a kennelben, már nehezebben gyógyulnak a sebek, amikből van rajta rendesen. A fiatalabb kutyákkal történő „nézeteltérések” nem múlnak el nyomtalanul, de Ő egy örök harcos. Jó, hogy élete végén szeretetben, családban van és nem egy árucikk.

A kutyákat teljesen más éra lengi körül, mint mondjuk az én modern kutyámat a Lunát otthon. Nincs bennük az a felesleges emberesség, az a fikszírozó tekintet az idegenek felé, ugyanakkor érezzük, ha kell megindulnak ezek is…A legjobb szó, de ezt szinte minden ilyen kutyáról elmondható, amit láttam, hogy stabilak, de nagyon.

aborigen

Mivel szorított az idő, mennünk kellett.  Attila barátunk prezentált egy finom ebédet, ezúton is köszönjük neki. Mennünk kellett tovább a Gyuriékhoz egy nem messze lévő kis faluba.

Már nagyon vártuk, mert annyit tudtunk, hogy nagyon stabilak a kölykök és a nagyok is. 🙂

 

Irány aborigenfalva! 🙂

Szerintetek megérte odamenni? 🙂

Komárnót elhagyva felvezetéssel érkeztünk Gyuriékhoz, hála az égnek a kedvese vezetett ki minket, különben még mindig ott keringenénk…:)

Elérkeztünk egy kis faluba, annak is a szélére egy ázsiás paradicsomba. Nagy terület, nincs szomszéd, nincs forgalom,  nagyon jó hely. Igaz, hogy olyan, mint az orkok földje…a mikulás is csak 3 napos hidegélelemmel jár oda.:)

Szimba

Direkt elmentem a kutyák előtt a Gyuri nélkül, hogy lássuk mit csinálnak. Normálisan morogtak, ugattak egy kicsit, de nem tépték az istrángot. Szóltak, hogy ne tekeregjek arra, de nem örjöngtek.

Gulsar

Ugyanaz a stabilitás jellemzte a kutyákat, mint az Attinál. Együtt bementünk hozzájuk. Négy idegen ember egyszerre. Szimba a 2 éves kan, mindenkit egyesével megszagolt lecsekkolt, nagyon nagy arc volt. Utána teljesen közömbös volt, meg lehetett simogatni, teljesen normál hozzáállása volt. Gulsar egy kicsit magának valóbb volt, de ugyanolyan stabil. Együtt volt a kölykeivel, de nem mutatott felesleges támadó reakciót vagy idegességet. Pedig mindenki együtt volt a kölykök, a nagyok és az idegenek. Még a végén meg akartam piszkálni mielőtt elmegyünk, de annyira beszélgettünk, hogy elfelejtettem. Talán nem is baj, még akarok idejönni…:)

Itt kint voltak a kutyák a kertben, meg lehetett figyelni a mozgásukat. Engem személyszerint ez az ami mindig csodálattal tölt el. Ez a fajta mozgás, gyorsaság, és fordulékonyság, szinte meglepő ennél a fajtánál. A kölykök nagyon egyöntetűek, homogének és barátságosak, de jellembeli különbségek felfedezhetők, mint egy oviban is. Ezek a színek lenyűgöztek.

 

kirándulás aborigen kutyákhoz

Ez a látogatás csak megerősítette bennem azt, hogy nekünk ez az irány, ami való. Beszélgettünk utána a Zolival is, hogy ez kell nekünk, sem több, sem kevesebb. Zoli aki hivatásos solymász kb. 20 éve. Tart lovat, állatokat, tanyán él, van a természetközeli dolgokra rálátása, Ő is el volt varázsolva a kutyáktól. Attila, ( Ő nem a doki Attila :))aki a szukát vitte el, 60 hektáron tart lovakat, szintén nagyon jó véleménnyel volt. Ez nekem sokat jelent, jelen esetben. Hiszen mi nem az Fci véleményére vagyunk kiváncsiak…:) 🙂

Remélem, hogy pénteken elindult valami, valami rendhagyó dolog…Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézzenek meg ilyen kutyákat, ismerjék meg őket, mert pótolhatatlan tapasztalat az ázsiák világában.

Köszönjük Attinak és Gyuriéknak is a vendéglátást!

A Gyuriék nincsenek rajta, mert elfelejtettük..:)

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.8 / 5. Szavazatok száma: 10

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!