5
(6)

Közép-ázsiai juhászkutyáim

Dahmadra Grisa

 

, az első vásárolt ázsiám. 
Miután 5 mentett Kájt rehabilitáltam és az azt követő bő egy év tanulással teli várakozás után, megvettem Grisám.

Nagyon féltem, hogy elrontom, Corsós létemre nagyba vágom a fejszét…

Nem is mertem elhozni a legdominánsabb kant. Azt gondoltam, hogy papírsárkányként lobogtat majd a póráz végén. Így a második legszebb kant választottam társammá.

Hihetetlen 4 éven vagyunk túl. Istenként tisztel és a leghatalmasabb szív, akit ismerek. A kedvemért meghalna és értem ölni képes. De megszilárdult a vonzódásom a fajtához. Szó szerint bármire képes a kedvemért. Bárhová elvihetem, mert méltósággal viselkedik.

Egészséges, nyitott és tiszta fejű, következetes állat. 

Tisztelettel megköszönöm bátorítását és emberséges hozzáállását a TENYÉSZTŐNEK, Ferenc Ivánkónak és Dobre Krisztiánnak. 
gál ilona

Ne felejtsd el, miért kezdted el…

Iván

 

2010. 

Akkor én már 14 éve kutyáztam, de volt szerencsém saját neveltetésben részesíteni azokat. Ivánt azonban, egy éves korában vettem magamhoz, közvetlenül az utcáról.

Fajtáját tekintve Közép-ázsiai juhászkutya, ami  egy igen szikár, ősi, jellemileg erős, önállóan döntést hozzó, nem egy megalkuvó jellem.

Szerencsémre ivarérettség előtt sikerült elkezdenünk a munkát. Vékony, kicsit nyeglett testalkata arról árulkodott, hogy nem megfelelően táplálták. Legjobb tudásomhoz híven kezdtem el etetni és mozgatni.

Rengeteget csetlet-botlot és egy tartalmasabb séta alatt, többször összeesett. Egy évembe került mire kifejlett, magabiztos, jó fizikumú és megfelelő idegrendszerű kutyaként elindítottam egy rangos versenyen.

4.lett

Ami azt jelenti, hogy a rengeteg kitűnő származású, rendkívül gondosan tartott és felkészített kutya, aligha jobb edzőt kapott, mint a mi Ivánunk, a faluszéli kivert kutyából, akinek kétséges felmenőihez, még egy bizonytalan kölyökkor is társult, a következő versenyén a megye szépe lett.

És elkezdtünk gazdit keresni….

Hiába írtam én, hogy megbízható, imádja az embereket, hiszen rendszeresen vittük városba, pontosan a stabil idegrendszer kialakulása végett, hozzászokattuk a zajokhoz, járművekhez, gyerekekhez, más társ- és haszonállatokhoz, az emberek tartottak hatalmas termetétől.

Még végül 3.5 éves korában eljött az álomgazdi.

Egy fuvarozási vállalkozó vitte el családi otthonába, 3 kisgyermek mellé, teljes jogú területőrző szerepre. Minden egyes látogatásunkor megismert és ez a hatalmas mackó, s az ölembe borult.

Sokan kérdezték, hogy volt szívem odaadni, ha ennyire szeretett ez a gyönyörű állat?
Nos itt 4.kutyaként élt, ott egyedüli király lehetett. 


Ázsia

 

 2019-ben hunyt el, a legnagyobb méltósággal.

Szerettem annyira, hogy boldog legyen.

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 6

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!