3.6
(5)
Gazdálkodóknak pásztorkutyát program

Gazdálkodó vagy, családi gazdaságban dolgozol? Esetleg önellátásban próbálkozol?

Akkor ez a program neked szól!

Egyre többet hallani, hogy a gazdálkodóknak kis családi gazdaságoknak veszteségeik lesznek, mert jön a róka, sakál. Északon elvétve a farkas, medve is. Nem beszélve a kétlábú "ragadozókról".

káj

Gazdálkodóknak pásztorkutyát program

Szerezd be a pásztorkutyád!

Észrevehető, hogy az utóbbi 2-3 évben nagyon megsokszorozódott a veszteségek száma. Valahol egész baromfiállományokat nulláztak le a ragadozók, a sakálok a borjakat támadják. Rókatámadások, betörések, birkalopások. A sakál borzasztó módon elterjedt. Két éve igyekszem a kölyköket gazdálkodóhoz juttatni, ez nekem is jó, nekik is jó, a kutyáknak meg a legjobb, mert az eredeti munkakörükhöz legközelebb tudnak élni, dolgozni. Az elmúlt két év tapasztalata azt mutatta, hogy érdemes így csinálni, ezért mindenképpen folytatom az ilyen szemléletű „tenyésztést”. 

pásztorkutya
közép ázsiai juhász

Miért a közép-ázsiai típusokat választottam?

Én a közép-ázsiai pásztorkutyákban, a közép-ázsiai juhász különböző  régi típusaiban találtam meg a nekem tetsző pásztorkutyát. Ez nem azt jelenti, hogy nincs más fajta ami jó lenne, de én ezekre a típusokra esküszöm, ezekkel tudok azonosulni.

Hiszek a jó pásztorkutyában, de nem hiszek a fajtatisztaság hajhászásában, mert ezen kutyák sem így alakultak ki.

Funkcionalitásban gondolkodom, nem showkutyákat tenyésztek. A kutyáim és azok kölykei haszonállatok között élnek. A kölykök ott születnek, ott szocializálódnak, ott tanulják meg ennek a munkának a kereteit. Nem FCI showkutyák.

A kutyák normális módon emberesek, nagy a territoriális agressziójuk, de a család felé 100%-ban elfogadóak. A tőlünk származó kölykök közül egy sem fordult a gazdája és a család ellen.

öv
káj

Mik az elsődleges tulajdonságok, amire célzunk?

  • Egészség: A tudhatóan és láthatóan beteg kutyák kizárása, szelektálása. Szembeteg, diszpláziás, mozgás és ízületi problémás kutyákkal nem dolgozom. Vitális, mozgékony munkakutya a kívánatos
  • 100%-os kompatibilitás a haszonállatokkal: A kölykök az állatok között cseperednek, ott zajlik a szocializációjuk, a rendszabályozásuk
  • Tiszta fej, stabil idegrendszer. Falkásíthatóság. Felesleges agresszió nem kívánatos
  • Területi agresszió megléte, megfelelő emberesség a saját területen
  • Jó mozgás

A programról:

Mit takar a program? Miben más mint egy sima kölyökvásárlás?

Olcsóbban juthatsz kutyához, ha együttműködsz velem és megosztod az információkat a kölykökről 3-4 évig.

Megengeded, hogy figyelemmel kísérjem az életét (életüket), illetve küldesz videót, képeket nekem. Beszélgetünk, segítünk egymásnak. Én ezekből az információkból tudok tervezni, alapozni a jövő tekintetében.  A kutyákat saját származási lappal (nem FCI) , adatbázisba bevezetéssel, 4 féreghajtással, 2 oltással adom át. Én 11-12 hétig bent tartok minden kutyát, kivéve, ha valami különleges oka nincs a gazdának.

Ezen felül természetesen végig mindenkinek segítek, akinek szüksége van rá, ha bármi kérdés, probléma adódik. Így kialakul egy jó kapcsolat, amely után, akár ingyenesen helyezek hozzád kutyát.

shamal
symbat

Gazdák írták a növendékekről (változtatás nélkül)

A most két éves szuka kutya 10 hetes idekerülése idején a többi kutya közé hamar beilleszkedett, azok elfogadták. Az idősebb falkavezér szuka által meghúzott határokat tiszteletben tartja, abszolút nem mondhatnám balhés kutyának, de ez nem azt jelenti, hogy hagyná magát vagy mulya lenne. Folyamatosan a határon van, de nem tolakodó. 
Kifejezetten éber, semmi nem kerüli el a figyelmét, semmi nem marad reakció nélkül, már már túl mozgékony. Haszonállatokkal barátságos, elnéző, kapcsolatokat épít, kötődik hozzájuk. Ha egy tízes skálán kellene ábrázolnom az általában kiemelt paramétereket, akkor “emberességre” hatot, “vadasságra” kilencet, “kutyázásra” szintén kilencet adnék. A gazdával s annak családjával szemben alázatos, kisgyermekekkel szemben kifejezetten óvatos.
tulip káj
Varga Zoltán
Tulajdonos
tulip káj
tigris
Tigris, az ovónéni és gyógypedagógiai asszisztens Van úgy, hogy az ember lánya el kell, hogy vállaljon kötelező feladatokat - ha vigyáztál már kecskegidákra, akkor tudod, hogy nem sok kreatívabb, vásottabb, szemtelenebb élőlény van a világon. Az én jó kutyám zokszó nélkül végzi ezt a feladatot. Éjjel - nappal kint van velük a villanypásztorozott, erdős-ligetes legelőn, én csak látogatóba, szemlére szoktam kimenni hozzájuk. Ahogy belépek a kapun, Tigris szalad elém, mert az egyik szeme mindig a tanyaudvari történéseken van, a másik a gidákat figyeli. -Na, hol vannak ezek a kecskék, Tigris? Akkor mellém szegődik és mutatja, melyik irányba menjünk, míg megtaláljuk őket. Fantasztikus kutya. Türelemmel viseli azt is, hogy a kis kecske - gengszterek végigszagolgassák a vacsoráját és miután prüszkölve otthagyják, csak azután lát neki enni. A villanypásztor mentén ösvény van koptatva - éjjelente hallom, hogy járja a végeket, szidja azt, aki csak a terület közelébe merészkedne.
káj
Fülöp Zsófia
Tulajdonos
Szia! Szinte látványos változásokat hozott a szülinapjuk! Tabi(barna)óriás, a személyiségében teljesen lenyugodott. Türelmes, felnőttes, a gyerekekhez hozzánk való viszonyában. Roppant okos, értelmes, szófogadó. Nagyon figyelmes házőrző, a tanyán mindent szemmel tart, a betörő vendégeket (szarvasok, róka,...)jelzi, imádom a mély, öblös hangját. Egyáltalán nem ugrik fel, gyerekekkel gyengéd, de mutatja a tekintélyét. Arginkám (fekete) ,még ugrál, örülős, de első szóra szótfogad, de nem olyan fegyelmezett, mint a másik. Bejövő utakat állandóan szemmel tartja, még játszósabb, gyerekesebb, de nagyon intelligens. Szinte látni a szemén, ahogy futtatja az információkat. Kedves, dögönyözhető. A cicákat sasszemmel követi, de nem bántja. Tabi odamegy naponta többször a birkákhoz, puszilózik a kis bárányokkal. Libákat nem engedi el a területről, ha kiengedjük őket legelészni.
ázsia
Nikolett és Attila
Tulajdonos
ázsia
káj
Kai! Egy éve már, hogy 11 hetes korában a gazdaságunk tagja lett. A Duna- Dráva Nemzeti Park határán élünk, tehenek, kecskék, lovak és baromfik mellett dolgozik naponta a kutya, ahol a rókák és sakálok jelentette fenyegetés reálisan kalkulálandó faktor. Fiatal kora ellenére tökéletesen tisztában van a rá bízott feladat fontosságával, s ösztönösen tudja, hogy mi a feladata, melyet maradéktalanul teljesít is. Ugyanakkor lehetetlen nem családtagként aposztrofálnom a kutyát. Meglévő falkánkba, kialakult rangsorba csatlakozott be, s hamar a vezérszuka, a kuvaszunk társává vált. Emberekkel a portán belül kedves, ha már a látogató a gazda engedélyével bebocsátást nyert. A kapun kívül állók számára azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy a porta hathatós védelem alatt áll. Biztosan tudom, hogy akár az élete árán is védelmezne bennünket és rá bízott javainkat.
Norbi és Karina - Zelentor Naturfarm
Tulajdonos
1 éve hogy egy testvérpár nevelkedik a falkában. A falkavezérnek szánt kan ez idő alatt szépen, kulturáltan azzá is vált. Minden féle haszonállattal megfelelő a viselkedésük. Nem kezdeményeznek verekedést. Falkanevelést kapnak amit jól vesznek. Elnyűhetetlen energia lakozik bennük, de nem egy örökmozgók. Magas, könnyű szerkezetű a kutyák. Egészsegesek, nomád körülmények között tartjuk, probléma mentesen.
szeged
Nyári Péter
Tulajdonos
szeged
zoli
Az én tapasztalatom eddig nagyon jók a kutyákkal. 2db kutya va mind a 2 más habitussal rendelkezik amitöl kicsit tartottam de pont így egészítik ki egymást. Házi állatokkal szembe nagyon jól viselkednek és bármi féle ragadozó jöjön letröl fentről nem kell félnem attól, hogy mi fog eltünni. Családon belül mindenkit beengednek semmi agresszív felépés nem tapasztaltam a gyerekeket meg nagyon szeretik és védelmezik. Úgy hogy 1szónak is 100 a vége örülök hogy itt vannak.
pásztorkutya
Gocol Zoltán
Tulajdonos

Következő párosítás, 2024 őszén

Robin x Luna

Robin
Luna káj

Elérhetőségek

moldvanlaci@gmail.com

06 20 274 2689

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 3.6 / 5. Szavazatok száma: 5

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!