5
(2)

Pendulum Blog

Kezdetek a közép-ázsiai juhásszal

      Mikor elkezdtem 25 év dobermannozás után, más kutya után nézegetni, nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám ez a fajta. A dobermann mint fajta ugyanúgy járt, mint sok másik. Az elégtelen tenyésztői háttér, a küllemtenyésztés, illetve a szaporítás, és még lehetne sorolni, nem ugyanaz a kutya lett, amilyen 20 évvel ezelőtt volt.

Középázsiai juhász

Az utolsó kutyánkat 8 évesen húgyhólyag rákkal diagnosztizálták, fél évvel tudtuk meghosszabítani az életét. Ez rengeteg pénzbe és energiába került és nem értünk el: Igazából semmit!

Csalódás….

         Ekkor jöttem rá, hogy az ember szép lassan a kutyafajtákat is tönkreteszi, mint minden mást. De, nem szeretnék erről, most filozofálgatni, mert nem ezért vagy ezen az oldalon. Tudtam, hogy hiába a dobermannok szeretete, nem merek már ilyen kutyát venni, mert nagyon sok egyed beteges és rövid kort él meg. Sokan 5, igen 5 évesen már betegek.

     Ezért tudtam, hogy ezzel a fajtával sajnos szakítanom kell.
Már előtte látótérben voltak a pásztorkutyák így az Ázsia is, de a szukám betegsége miatt nem foglalkoztam akkor többet a fajtával. Miután sajnos el kellett engednünk a dobermannt. óriási űrt hagyott, de egy hónapig nem foglalkoztam a kutya kérdéssel. Szerettük a maradék egyet..aki egy Tyson névre hallgató Jack Russel.

Aztán persze, ahogy lenni szokott, elkezdett hiányozni a kutyázás, séták, stb..

Elkezdtem kutyafajták után kutatni, de most első szempontok között volt az egészség. Persze ennyi év dobermannozás után az ember nem a chivavák és bichonok közt keresgél.

      A pásztokutyák tűntek még archaikusnak és nem fertőződöttnek a modern embertől. Az Ázsia annyira megtetszett küllemre is, hogy nem sokat teketóriáztam. Elhatároztam, hogy Ázsiára nyergelek át, amennyire tudtam utánanéztem, de sok egymásnak ellentmondó infót találtam, illetve nem találtam semmi olyan nagyobb oldalt, anyagot, fórumot (facebook-on kívül),ami tiszta képet nyújtott volna. (Erre majd még visszatérek).

      Elkezdtem tenyésztői weboldalakat keresni, olvasgatni. Ráleltem az Azeri-Harcos kennel oldalára, ahol egy elmés bevezetőt olvasva, gondoltam, aki ezt írta, az jófej lehet. Úgyhogy fel is hívtam az urat, mint kiderült Kun Gábornak hívták.

Elképzelésem persze már volt, kutyásként azért annyit tudtam, hogy jól meg kell gondolni, vizsgálni egy kölyökkutya vásárlást.

Azt már tudtam, hogy nagyon sok típusú Közép ázsiai juhász van. Nagy, közepes, xxl-es, orosz cao, türkmén, aborigen, ilyen szőrű, olyan szőrű…stb.stb…még sok, nagyon sok tényező van.

Az én elképzelésem egy atlétikus szuka kutya volt, stabil idegrendszerrel, normális mérettel. Színnel nem törődtem, nem érdekelt, a kutya legyen jó. Már amennyire egy kölyökkutyánál biztosra tudsz menni. Közösen kiválasztottuk az egyik ígéretes szukát.

Őt:

Első benyomások a kölyökkel

      A kiskutya már először meglehetősen stabil volt. 250 km autókázás után, ami alatt semmi vernyogás, vonyitíás nem volt. Aludt a kocsiban kiengedtük, pisilt, nem csinált fesztivált.

Annyiban találtam másnak, mint a többi kölyköt, amivel dolgom volt, hogy stabilabb volt a új szituban. Este nem vernyákolt, ami viszont meglepett, hogy nagyon rá volt hangolva az emberre.

Ezalatt azt értem, hogy pár nap alatt belőtte magának az egész családot. Folyamat voltak domináns megnyilvánulásai, éreztem, hogy erős jelleme van.

Aki jött, arra folyamat felugrált és harapdálta, olyan volt pár nap után, mintha egy éve itt lenne már. Tetszettek az első benyomások.

      Amire ki szeretnék lyukadni, hogy teljesen más fajta az Ázsia, mint a munkakutya fajták. Nagyon sok mindent el kell felejteni, máshogy kell csinálni ezzel a fajtával. Persze egyedenként ez változik, most az én észrevételeimet irom le.

Az Ázsia falkakutya, igazából egy kutyán keresztül meg sem lehet ismerni igazán. Az viszont látszott, hogy elképesztő beleérző képessége van az ember irányában. Nagyon komolyan veszi a gazda hullámhosszát és ez nagyon is befolyásolja a kutya viselkedését. A dobermannok nálam magasan szartak rá, milyen kedvem van, csak labdázzunk, vagy menjünk sétálni, stb..:)

A Luna, mert ez a becsületes neve hozzátéve a „G..i” jelzőt, mert az…, nagyon érzékeny ilyen szempontból. Nagyon vágja, milyen kedved van, ha ideges vagyok, vagy érez hasonló negatív kisugárzást, akkor máshogy viselkedik. Szóval nagyon érdekes volt ez megtapasztalni egy kölyökkutyával.

Szóval így indult Ázsiás történetünk, ilyenek voltak a kezdetek a közép-ázsiai juhásszal.

kezdetetk a közép-ázsiai juhásszal
luna

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!