5
(8)

Pendulum Blog 2024

pendulum

Az egyedül maradt birka esete

A három birkából sajnos csak egy maradt. A két kos elkezdett erőszakosan viselkedni, támadtak engem és a kutyákat. Menniük kellett, mert nem szerettem volna, ha megsérülnek a kutyák vagy ne’adj isten egy ember. Egy ilyen cikta kos, bár nem olyan nagy, nagy kárt tud okozni.

Félő volt, hogy addig támadják a kutyákat és valamelyik megelégeli. Vagy megsérül a kutya vagy szétszedik a kost, egyik sem opció. Ezért elvitték a két kost.

Így viszont a jerke egyedül maradt. Többen figyelmeztettek, hogy nagy ordítozást fog csinálni, mert egyedül nem szeretnek lenni. Persze az változó, hogy meddig.

Ám annyi jó oldala van, hogy egy cimboránál egyedül tartva, elkezdett a kutyákhoz csapódni…..

Így is lett. Meglepően kevés ideig szomorkodott, aztán elkezdett a kutyák közelében lenni. 

shamal
Itt még normális volt!
kos
Itt még nagy volt a barátság!

Ez odáig fajult, hogy nagyon összebarátkoztak. A kis jerke feszt megy a kutyák után. Főleg a Lunát nézte ki magának, próbál vele játszani. Először a Luna azt hitte, hogy olyan lesz ez is mint a kos, de hamar rájött, hogy csak játék…azóta együtt nyomják. A kutyák futnak a kerítéshez, akkor a birka is fut velük. Lehet lassan ugatni is fog…:) Egy ilyen helyzet, tapasztalásnak mindenképpen jó volt, illetve a rosszban volt annyi jó, hogy szorosabb lett a kötelék a kutyák és a birka között. Nemsokára érkezik hozzá egy-két társ, probléma megoldva.

Update!!! Meghoztuk a kisjerkét...:)

Végre meghoztuk a kisjerkét az egyedül maradt birkának. Mégis csak nyájban szoktak lenni. Mondjuk a kettő még nem feltétlen nyáj…:) 

Ez egyúttal jó volt, hogy újra megnézzük, hogy reagálnak a kutyák egy új jövevényre..ráadásul, ami ilyen kicsi. Nem voltak kétségeim, de azért kiváncsi voltam. 

Minden papírforma szerint zajlott. Talán a Shamal volt egy kicsit túl vehemens, annyira meg akarta ismerni, szagolni az új jerkét. Utána eszembe jutott, hogy a Shamal az előző párosnál is így viselkedett, utána folyamat kísérte őket. Ahogy a Luna a kiscsibéket, a Shamal úgy kíséri a kisbárányokat. Ez ám a falka szinergia..:)  10 perc múlva már együtt legeltek, úgyhogy így szép az élet.

Pont időszerű volt egy húsvéti kisbárány. Mondjuk neki nem kell félni a levágástól…:)  

 

Shamal káj
Közép-ázsiai juhász
Shamal és a jerkék
káj

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 8

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!