3.5
(4)

Természetesen szelektáció, avagy mennyi a normális esetben életképes egyed. Ezek a fajta kutyák, zord körülményekhez szoktak, s utódaik túlélési esélye csupán 20%. A juhász kutyák többsége egy maguk álltál ásott gödörben, vagy jó esetben istállóban fialnak.


A tenyésztők csupán saját kényelmi szempontjaik és a nagy egyed számú almok maximális hasznosítása miatt, mindenféle mesterséges módon életben tartják azokat a kutyákat is, akik enélkül elpusztultak volna.
 
A mi esetünkben egy 5-ös alom lett volna a kívánatos, ennyi kutyára van érdeklődő.
Az anya kitűnően viselte a vemhességet és a 65.napon 12 óra fialás követően 11 picinek adott életet.
Szalmában, minimális külső beavatkozással.
(köldökcsonk elkötése steril fonálal)
 
A kölyökkutyák első hetében elpusztulnak a gyengék, akik valamiért lassabban aklimatizálódnak, vagy csak nem intenzív az az ösztönük, amit élelemért való küzdelemben kell  működtetniük. Ez normális esetben elgyengüléssel és minimális sírással jár.
 
Ebben a szociálisan érzéketlen világban, ahol mindenki mégis imád bírálni másokat és megmondani mi a kéretlen véleménye, nagy merészség leírni, hogy a legrosszabb amit tehetünk, meghallani ezt a fajta sírást. 
Aki hallotta már egy kisállat nyöszörgését az képzelje el, hogy a tenyésztők többsége olyan anyák és apák, akikben erősebb a szülői ösztön és következetesség, ezért el tudják dönteni milyen mértékben kell beavatkozni.
 
A mi esetünkben a rohamos elhullás a 3.napon vált kritikussá. A kölykök melegek voltak és jóllakottak, mégis elernyedten feküdtek minden sírás nélkül. Az első, amit tapasztalt kutyásnak eszébe jut a hőmérséklet, a táplálék, a problémát jelző sírás nélkül, – a kölykök vércukorszintje. Glükóz formában meg is kapta az éppen gyengélkedő picur,
( aki azóta is életben van)
De az azt követő kettő óra múlva egy halott kiskutya fogadott. Ugyan nem ülök mellettük 24 órát, de 3 óránként rájuk pillanatok és az azt követő ellenőrzéskor is elvesztettünk egy babát. Na itt léptem át a határt ahol a kölyköket elvettem az anyjuktól, infra alá helyeztem, tápszert kutyultam és anyát orvosi vizsgálatra vittem. 
Az első labor eredmény nem mutatott problémát, mégis az ördög nem alszik elvén, különzártam. Küldtünk Pestre is vért hátha egy alaposabb vizsgálat során kiderül valami. 
Azon az éjszakán meghalt az utolsó szuka kölyök, így igencsak kétségbe estem. Nem találkoztam még ilyennel, ezért kértem és kaptam különböző véleményeket, tapasztalatokat. Aki ismer tudja, hogy ezeket is bőven szűröm és levonom a tanulságot.
 
Pénteken megérkezett az anya tesztje, teljesen egészséges és visszakapta a kölyköket. Előbb csak őt engedtem a közelébe, majd hagytam hogy szoptasson, közben le vettem az infrát. Fokozatosan hűtöttem vissza a külső hőmérsékletet. Majd 5 óra elteltével visszahelyeztem őket a kinti kennelbe. A 4 fiú jól van, ketten semmilyen beavatkozást nem kaptak. Várjuk az el hullott kiskutya boncolási eredményét. 
 
Azért írtam ki a közösségi oldalra, mert rengetegen jelezték vissza hogy náluk is volt ilyen. Komplett almok pusztultak ki. Szeretnék a végére járni és megmutatni mi volt az oka.
Ennek ellenére vallom, hogy nem kell mindenkit megmenteni, de példát kell mutatni és tanulságképpen szolgálni, hogy alázat nélkül nem játszhatunk az élettel.

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 3.5 / 5. Szavazatok száma: 4

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!