4.3
(12)

Így látom én az Ázsiát

Amikor érdekel valami, érdemes az alapoknál kezdeni…

1. rész

A kutyatenyésztés igényli az alapos földrajzi ismereteket a szociális réteget, a kutya felhasználhatóságának kialakulását, az éghajlati behatásokat, a folyamatos civilizációs változásokat. 11 éve mikor Ivánt magamhoz vettem, alaposan beleástam magam és rengeteg tanulást követően majd egy több mint 100 fős falkában töltött 14 nap után, 2016-ban éreztem azt, hogy belemerek vágni egy saját kutya nevelésébe.

 

Azóta is folyamatosan tanulok….

A Közép Ázsiai Juhászkutya 6 szegmensre tagolt, mégis egyetlen fajta, amit az európai kívánalmak igyekeznek gombóccá gyúrni. De ha ismernék származását tudni vélnék, hogy képtelenség egy ösztöneitől vezérelt állatot, skatulyába vágni és az alkalmazkodási képességeit úgy kihasználni, hogy maga a kutya anatomiája ne sérüljön.

Az ázsia területén élő népek nagy része állattenyésztéssel foglalkozik emellett, a régióba folyamatosan konfliktus helyzet uralkodik. A nomád életmód jól alkalmazkodott hadviseléshez.

Így nem csak szikár, strapabíró, hosszú menetelésre alkalmas egyedek szelektálódtak, de roppant kívánatos az erőteljes megjelenés mellett, a határozott területőrző és védelmező ösztön. 

Most egy felkérést követően, s mert új életek jönnek a világra kennelünkben, igyekszem a saját szubjektív módomon bemutatni, hogy mi az elvárható egy ilyen széles spektrumú fajtától.

Természetesen nem enciklopédiát írok, csak a maga emészthető módján bemutatom miért is ennyire szerethető számomra és miért is annyira nem kezdő kutyásnak való a KÁJ 🐾
(fotón: Iván az első mentett ázsiám)

folyt.köv.
Ázsia

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.3 / 5. Szavazatok száma: 12

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!