4
(7)

Új kiskutya érkezése

új kiskutya érkezése
Új kiskutya érkezik a családba

Amikor megvásárolok egy új kiskutyát, nem rohanok vele egyből az orvoshoz, legalább várok egy két hetet, hogy az új környezethez alkalmazkodni tudjon a szervezete.

Amikor megveszem a kölyköt, pontosan leírok mindent, mit evett, mikor, miért, milyen kezeléseket kapott.

Hazaérkezésünkkor bebugyolálom a saját ruhámba, igyekszem rátenni minél több szagot magamból, a könyebb beilleszkedés érdekében és hogy a kölyök is tudja ki lesz majd az új főnök.

Viszonylag kis területen helyezem el az első pár órára ahol enni, üríteni kényelmesen tud és biztonságban érezheti magát.

Első nap megszagoltatom a saját kutyáimmal, őt kézben tartva, de a sajátaimat simogatva. Nem tiltom őket feleslegesen, amennyiben nyitott az új jövevény, akár játszhatnak is, természetesen felügyelet mellett.

Az első 4 napban lefektetem a szabályokat. Mi az ő helye, mikor eszik, hová szeretnénk ha ürítene, ez egyszerű mert táplálkozás után, oda sétálunk. És NEM maradok otthon vele 4 napra!!!

Az első naptól kezdve bővítem a magára maradt órák számát. A legnagyobb butaság, amikor azt mondják nekem, hogy pénteken viszik a kutyát mert 2 napot otthon vannak vele…

És aztán?!

Tehát az első naptól kialakítunk egy órarendet és igyekszünk az idő előrehaladtával fokozatosan növelni azt. A kutyák szeretik a szabályokat, ha nem akarunk magunknak egy óriási nyűgöt, fektessük le azokat.
 
 
 
Névhasználat és póráz Egyszerű nevet válasszunk amivel magunkhoz tudjuk hívni az ebet. Csöpit könyebben mondunk mint Tadzshikisztánt.

A neve mindig a figyelemfelkeltés legyen. A behívás, a megszólítás pozitív töltetű.

Ne akkor használjuk ha elrágta a fűnyíró kábelt. Legyen minden egyenes. Igen-Nem.

A tiltásnál Csöpi-nemből ő a NEMet érti meg. Mivel ezt a típusú kutyát kevesen tartják bérházban (szerencsére) én annak vagyok a híve, hogy legyen rajta nyakörv. Tudja a fene, mikor romlik el a kapu, vagy dől rá egy fa a kerítésre , a nyakörves kutya, gazdás kutya, józan paraszt ésszel nézve.

Pici korban sokat bújócskázunk, a kutya mindig szemmel tart, hatalmas öröm a jutalom, mikor megtalál. Idegen helyre érve, hagyok neki időt hogy feloldódjon, de mindig teszek egy lépést hogy értse, indulunk.

A pórázt a leghosszabb végén fogom, megadva neki az irányítás lehetőségét. Ha a pórázt rövidre fogom az irányítás nállam van. Ezt a kutya nagyon hamar érzékeli.

Póráz pedig a kapun kívülre szól. Nálunk bevállt szokás, hogy a kapun ki és beállásnál a kutyán póráz van. Ez a feltétele az áthaladásnak. Otthoni rögzítésre inkább láncot vagy kennelt érdemes használni.

A póráz mindig a figyelmet, az új felfedezést és a kötődést jelentse a gazda és a kutya között.

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4 / 5. Szavazatok száma: 7

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!