5
(6)

Pendulum Blog

Kölyökélet
Ez kicsit hosszú lesz, csak az kezdjen bele akit tényleg érdekel. Nagyon sok tapasztalatot szereztem a kölyökkorból megint. Azért tudok reális képet adni, mert egy éve ugyanezt a párosítást neveltem fel. Így van egy egzakt összehasonlítási alapom. Nem mintha emiatt akkor egyformák lennének a kölykök, hiába ugyanazok a szülők, nagy a genetikai spaletta, sok dolog más…Tavaly sokkal nagyobb drukkal, elővigyázattal neveltem őket, mert ilyen cuki vagyok. 🙂 Nem arról van szó, hogy ajnároztam őket, de azért jobban vigyáztam rájuk. Ennél az alomnál, már konkrétan tudtam, hogy mi lesz másként, illetve, annyi meglepetés jött azóta (birka, tyúkok, több kutya..stb) hogy ez teljesen más helyzet.

Leírom a különbségeket, hasonlóságokat a két alomnál. Így lesz érthető a story. Remélem valakinek hasznos lesz.

Hasonlóságok:

Ugyanúgy kint születtek, tavaly kicsit melegebb volt (2 fok), most hidegebb volt.(-2 fok).

A hely ugyanaz, mint tavaly.

Az étel nagyjából ugyanaz, talán kicsit szegényesebb, mint tavaly. 3 hetes kortól kapták a kaját, napi 3x. Talán őket többet etettem kézből is.

Együtt esznek, most is, nincs különítés.

Az előző alomban is volt, 2 tigriscsikos, és 2 kisebb aborigen jellegű fekete, ebben az alomban is. Ugyanúgy nagyon heterogén az alom. Abban az alomban is volt egy hosszú szőrű kutya, ebben is van egy.

A Luna szenzációs anya, akkor is, most is. De most már rutinja is volt. Nagyon jó volt ezt megélni, ahogy visszahúzgálja a kölyköket. Egyet sem tett ki, mert ez nekem jelzés lett volna.

A tavalyi banda is nagyon intelligens volt, ezek is.

Fogak tekintetében ugyanaz, vannak nagyfogú egyedek, de egyiknek sem kicsi.


Különböző dolgok:

Tavaly, az egyik kutya aki a legelsőnek jött ki, beszorult a szülőcsatornába. Idén ilyen ne volt, sima fialás volt.

Tavaly ott voltam végig, idén bealudtam..ezért ott voltam 3-6 ig…a többiről fogalmam sincs..:) Éjfélre ott volt a 9 kutya.

Tavaly, csak 7-8 hetes korban jöttek a csibék. Idén már ebbe születtek bele. A tyúkok folyamatosan ott vannak körülöttük.

Most 9 kutya volt, akkor 7. Ez azt eredményezte, hogy nagyon meg kellett küzdeni a csöcsért. Minden kutya zabagép lett. A másik csoport is ilyen volt egyébként, de ők még jobban.

A kutyáknak el volt különítve egy nagy hely, (100 m2) de a nagy udvarra csak a végén jöhettek ki és mindig vissza voltak rakva. 9 hetesen már sokat kint voltak, de csak akkor.

Sokkal később mennek este aludni.

Ez az alom 6 hetes kora után bekerült a falkába. Az egész udvaron kint voltak állandóan. Nem voltak visszazárva. Tehát a 4 nagy és a 9 kicsi együtt éldegélnek a háziállatokkal. Ez egy nagyon komoly különbség. Mindenkit erre buzdítok, aki meg tudja tenni. Nem könnyű. Kurva sok vesződséggel, veszéllyel jár, de megéri. teszteli a nagykutyákat is, ugyanis egy normális idegrendszerű kutya nem bántja a kicsiket. Keményen vannak fogva, odabaszkodnak nekik, ha pofátlanok, de nem okoznak sérülést. A kölykökre meg szerintem nagyon jó hatással van.

6-10 hetes korig nagyon sok mindent megtanulnak a nagyoktól, többet mintha részlegesen lennének együtt. Ez a falka tanító hatása. Nem csak az anya tanítja a kicsiket, hanem a falka minden tagja, azzal, hogy együtt vannak, a kicsik részt vesznek a nagyok mindennapjaiban. Ez lesz a szocializációs alap, amire a gazdák támaszkodhatnak.

Észrevettem, hogy már most, néha a picik közül is megindul pár, ha a nagyok megindulnak…idegen emberre, állatra.

Megtanulták, hogy hova lehet feküdni, ahol nincsenek útban.

Amit észrevettem, hogy ezek a kutyák, talán emiatt, egyedül szanaszét felfedeznek az udvaron. Egyedül….és ez a legtöbbre jellemző. Nézem a kamerát este, és kicsi fekete pontok szanaszét kolbászolnak, úgy, hogy majdnem sötét van. Ez nekem nagyon tetszik.

Náluk volt olyan, hogy önhatalmúlag elköltöztek a régi helyükről egy másikra, kifelé a területen.

Viszont nem lehet őket bezárni, csak együtt. Akkor is csak rövid időre, mert kimásznak, kiásnak, szabadulnak…

Ezeknél észrevettem, hogy a sokszor a másik kutya lágy részét támadják, ha az háton van, a hasát. A tavalyi alomnál ilyet soha nem tapasztaltam. Ezeknél 4-5 kutyánál láttam ilyet.

Nem tudom megfogalmazni, de ezt az almot nyersebbnek gondolom valahogy. Önállóbbaknak találom őket, persze lehet ez semmit sem jelent a felnőtt korát tekintve. Most így van.

Itt már a birkák is itt voltak. Abszolút pozitív a tapasztalat, kivétel nélkül. Semlegesek.

Szóval én mindenképpen ezt a mindenki együtt variációt fogom erőltetni, mert így jobban neveli az élet és a falka a kölyköket. Sokkal többet tanulnak így, többet tapasztalnak, több stressz éri őket, ez alakítja a jellemüket. Illetve nekem is több infóval szolgálnak hiszen több a történés a nagy területen. Több a veszély, amit fel kell dolgozniuk, meg kell oldaniuk.

Ez nekem egy nehéz, de járható út. Azt nem mondom, hogy problémamentes, mert sok adhoc dolgot meg kell oldani, de ez van, ez előre vezet talán.

 

 

 

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 6

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!