5
(7)

Pendulum Blog

Történések tavasz óta

Nem jelentkeztem sajnos, vagy hála istennek :), április óta. Olyan gyorsan megy az idő, hihetetlen. A kölykök elmentek, hála istennek olyan helyre amit elképzeltem. A 9 kölyökből 8 ment állatok mellé, tanyasi, gazdálkodó környezetben. Jönnek az infók lassan róluk, hiszen már 8 hónaposak, de erről majd egy külön blogban írok.

pásztorkutya káj

A birkák érkezése, plusz feladatok

Az ember fia elképzel valamit, főleg én, elméletben alkot róla egy véleményt, aztán kiderül, hogy sokkal nehezebb, összetettebb dolog, mint amit gondol róla. Olyan békés, amikor legelnek a birkák szép csendben, csicseregnek a madarak, kék az ég….:) Aztán amikor kiderül, hogy ezeknek is saját akaratuk van, nem is olyan hülyék, mint hisszük..akkor lehet gondolkozni. 🙂 Ez is egy új terület, amit meg kell ismerni, meg kell tanulni…városi gyerek lévén elég nagy handycappel indultam azt gondolom. Ami biztos, hogy megérte..a kutyák viselkedésére is hatással volt, van. Így teljes a kép, pásztorkutya, birkával.  Amire én nem gondoltam, azonnal jönnek a legyek pár hét után, nyilván van szaguk. Így a kutyáknak ezen a nyáron ezzel fokozottan meg kellett birkózni. Nem lebecsülendő, olyan kis ellenségek, amivel nem tudnak harcolni. Ha nem lenne vágott a fülük, nem is tudom mi lenne, de ez másik téma megint. A kutyák nagyon hamar megszokták a birkákat, nem volt egy rossz mozdulatuk sem. Szemmel tartják őket, kedvelik egymást. Ami biztos, hogy nemcsak a kutyának kell birkakompatibilisek lennie, hanem fordítva is, a birka kutyakompatibilis kell legyen.

kos
pásztorkutya káj

Ezek a birkák nagyon nyugodtak, már másnap én megtudtam őket simogatni, hozzájuk tudtam érni. A kutyákat meg még jobban tűrték, sőt ha váratlan zaj vagy történés volt, jött egy hangos autó, ember, azonnal a kutyák felé futnak..Ki van ez találva!

Aztán nyilván amit mindenki állított, hogy a birka lent legel, így legel, úgy legel, az nálunk nem volt igaz. A birka válogat, amíg tud válogatni, addig nem legel lent. A kerítés mellett lévő felfutó növények, mint a borostyán a kedvencek, utána a kerítés szegély, a legvégén, amikor már szinte semmi nem volt a kerítésen, akkor legeltek lent, de akkor is foltokban. 🙂

888-szor szabadítottam ki a fejüket a vadhálóból, mert az volt a jó, ami a túloldalt nőtt. 🙂

Szóval nem lehet mellettük unatkozni..

Lejjebb belinkelek pár videót róluk, nézzétek meg! Az első a legeleje a storynak, amikor először találkoznak. A második, mikor jönnek még jerkék.

Folytatom nemsokára...

Amit végül sikertként élek meg, az a szimbiózis a kutyák és a birkák között. Azt mondom most már, hogy birka, kecske nélkül nem nagyon lehet megmondani, hogy egy kutya valóban pásztorkutya-e vagy már csk aa nevében az. A másik nagyon hasznos dolog, hogy rendszeresen legeltettem velük az árkot, amelyik eddig úgy nézett ki, mint a bogotai őserdők, most a birkák nagyon jól rendberakták. Egész nyáron max 3x kellett fűkaszálnom, azt is csak az utcán, itt-ott, amit, nem érnek el a birkák. Szóval válogatnak, de a végére azért lelegelik amit kell.

Az idő meghozza egyébként az eredményt, mindennek kell idő, ez a kutyáknál is így van és más állatoknál is. A rendszeresség nagyon fontos az állatok életében, most már megszoktak itt, jól elvannak. Nagyon barátságos birkák, állítólag ez jellemző a Ciktára.

kosok

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 7

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!