5
(5)

Pendulum Blog

A kölyökkori szocializáció fontossága

play the game archaic blood

Sokan sajnos nem tartják elég fontosnak a szocializációt, a kiskutya „életbe” szoktatását. Nemcsak maga a szoktatás fontos, hanem annak időzítése is. Ugye 3 hónapos kor előtt nem szabad a kölyökkutyát kivinni, mert addigra kapja meg utolsó oltását, illetve akkora lesz immunis.

Utána viszont nem ülhetünk a babérjainkon, mert megy az idő és ebben a 3-5 hónapos korban a legfogékonyabbak arra, hogy megmutassuk nekik a különböző új dolgokat, folyamatokat, veszélyes dolgokat.

Összegyűjtöttem  a gondolataimat ebben a témában, remélem segítségetekre lesz!

Mit is kell tartalmaznia egy jó szocializációnak?

Alapelv: Egyszerre egy inger lehetőség szerint. Egy foglalkozás ne legyen hosszú, inkább rendszeres.

A nyakörv és a pórázon sétálás már legyen természetes. Ne úgy menjünk be a sűrűjébe, hogy a kutya azt sem szokta meg.

1. Gyerekek

Amíg kicsi az Ázsiánk, addig ismertessük meg kisgyermekekkel. Akkor is ha nekünk még nincsen. Megkülönböztetett figyelemmel bánnak velük úgyis eredeti feladatkörük miatt. Viszont le kell fektetni a szabályokat, mint a saját gyermeknél, mint a kiskutyánál. Gyermeket még játékból is szigorúan tilos, ezt tiltószóval érjük el. Nem boríthatja fel, nem ugrálhat rá és nem harapdálhatja a gyermekeket.

Egyébként is kell egy egyetemes tiltószó: Nem, fúj, stb.. Ezt alkalmazzuk….ám ne feledkezzünk el a megfelelő viselkedés megdicséréséről sem. Ázsiánk még pici, könnyen irányítható, szoktatható.

A mérleg másik vége…a gyermek. Sajnos napjainkban olyan szabadelvű nevelési módszerek láttak napvilágot, amelyek mindent megengednek a gyerekeknek.

Most ebben a témában nem foglalnék állás, de ebben az esetben meg kell tanítani a gyermeknek a következőket:

– A kutya nem játék, hanem társ.

– A kutyát ütni, rúgni nem szabad, mert fáj neki, legfeljebb eltűri, mert többezer éves öszttön diktálja neki ezt.

– Alvó kutyát nem ijesztünk meg, nem rohanunk rá,  először messzebbről szólítjuk a nevén.

-Amikor eszik a kutya békén hagyjuk.

-Amikor mi eszünk, nem adunk neki falatokat.

-Idegen kutyához nem megyünk be, illetve csak a gazdi megkérdezésével közeledünk.

Legalább annyira fontos a gyermeket is a kutyához szoktatni, mint fordítva. Ezek a kutyák, igazi családi kutyák, nagyon jól elvannak a gyerkőcökkel, de a szabályokat be kell tartani.

2. Járművek

Amikor mehetünk már sétálni érdemes fokozatosan elmenni olyan helyre, ahol autók, buszok járnak. A lényeg a fokozatosság. Először ne Budapest belvárosát célozzuk meg.
Először messziről mutassuk meg neki ezeket. Aztán csökkentsük a távolságot. Ne feledkezzünk meg a dícséretről. A nyugodt viselkedést dicsérjük meg. Az esetleges félelem, izgága viselkedésre ne dicsérjünk rá. Ez nagyon fontos.

3. Idegen emberek

Az elvárt viselkedés a közömbösség. Ne tépje a pórázt egyik irányba sem. Semmiképp nem szabad félnie,  ha egy Ázsia fél, akkor már baj van. ( Nem az óvatos viselkedés, hanem a félelem) Nem kell, hogy simogassák, de ne is lépjenek fel támadólag. A piszkáld meg Józsi cimű műsort felejtsük el ebben a korban. A legjobb olyan helyen sétálni, ahol kevés ember van, de van. Nem kell megállni amig a kiskutya nem magabiztos, maradjunk mozgásban. Amikor megyünk szembe emberekkel, vagy meg akarja vizsgálni őket, vagy kerüli. Amikor közeledni akar az idegen felé, menjünk tovább, rántsuk meg a pórázt, ne álljunk meg. Közömbösségre, illetve mikor jön tovább, dícsérni. Ne fukarkodjunk a dícsérettel, simogatással. Hamar rá fog jönni, hogy nem kell mindenkivel foglalkozni.

4. Kutyák


Erre a legjobb megoldás egy közelben lévő kutyaovi-t keresni, ha nincs pár kutyással felvenni a kapcsolatot.

Az Ázsia jó esetben egy igen domináns kutya, ezt ne felejtsük el. Ezt nem szabad benne letörni, ám azért el kell viselnie kutyákat maga körül egy sétálás, kiállítás, stb. alkalmával Ezt megszoktatni a legjobban, szinte csak ebben a kölyök-növendék korban lehet. Keressünk számára méretben, korban passzoló haverokat. Velük meg fogja tanulni a közeledés, viselkedés szabályait. Egyébként ennek alapjait már az alomban 6-10 hetes korban megtanulják. Ne hozzuk a kutyánkat vesztes helyzetbe, ne engedjük, hogy egy felnőtt idegen kutya megverje, vagy többen megverjék. Kerüljök az ilyen szituációt. Ne felejtsük el Ázsiánk 2 éves koráig kölyök. Hiába lesz már testileg nagy és erős, mentálisan még növendék. 3 éves korra érik el a teljes testi és szellemi fejlettséget. Van olyan, hogy még később. Találkozzunk minél több idegen kutyával ebben a 3-6 hónapos időszakban. Ne engedjük meg az ok nélküli agressziót részéről, ezt tiltsuk. Ne feszes pórázzal akarjunk ismerkedni egy másik kutyával. Először ellenkező nemű kutyákkal próbálkozzunk.

5. Idegen tárgyak, különböző helyzetek
(Esernyő, spray, fűrész, fűnyíró, zene, lövés….stb..)

Nem fogok mindegyikre kitérni, az elv a fokozatosság elve. Ne ijesszük meg a kutyát, ne lepjük meg, hanem mindig egy tárgyat mutassunk be neki. Először messziről, aztán egyre közelebbről. Alaphelyzetben is van a pásztorkutyás viselkedésben egyfajta óvatosság, minden új dolgot fokozatosan közelítenek meg. Nem kell hogy beleugorjon a fűrészbe, mint az agyatlan kutyák, az nem bátorság inkább vakmerőség. Viszont később ne is féljen egyik zajtól sem. Ez a kívánalom.

Ezeken a pontokon végig gyakorolva 2 hónap és jól szocializált kutyánk lesz. Ha észrevesszük, hogy valamitől tart a kiskutya, óvatos nem kell erőltetni és ne dicsérjünk rá. Majd következő alkalommal újra próbáljuk. Ne terheljük a fiatal idegrendszerét azzal, hogy erőszakkal belekényszerítjük egy helyzetbe, amiről látjuk, hogy rosszul érinti., csak fokozatosan.

Ne feledjük! Egy alkalom, egy ismeretlen dolog!

Sok sikert! Jó kutyázást!

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 5

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!