4
(4)

Pendulum Blog

Megérkeztek a raptorok

Nálunk is nagy várakozás előzte meg a kis közép-ázsiai juhászok megszületését. Már rég elfelejtettem azt az érzést, milyen felemelő egy ellést végignézni, végigizgulni. Természetesen itt is várni kell és várni és várni… Amúgy sem nagy erősségem a várakozás, de itt a 61. nap már tükön ültünk.

Nagyon rég volt már, hogy részt vettem ellésben. El is felejtettem milyen felemelő dolog. Egyszere örülsz és egyszerre izgulsz. Jönnek sorban a kiskutyák, de ha egy picit több idő tellik el kettő között, már aggódva nézegeted az anyát….ez már nálam feledésbe merült, oly rég volt ilyen. Klassz volt újból átélni.

Általában a 62. napra voksolt mindenki, de ezt a Lunának úgy néz ki nem mondták, mert Ő még gyakorlatilag hátraszaltózott, ha idegen jött a hegyi úton. Semmilyen lassulást nem láttam rajta.

Az igaz, hogy mindig is ilyen volt. Gyors, robbanékony, nem volt tunya sosem, de azért ellés előtt egy kis óvatosságot elvártam volna tőle. Eljött a 63.nap végre beköltözött az elletőhelyre, na mondom valami kezdődik. Nyílván lehetett volna itt óránként lázat mérni, de ahhoz kinek van kedve, úgyis akkor ellik, ha itt van az ideje. Eltelt így a 63.nap éjjele, hogy nem történt semmi. Bár mintha a lassulás jeleit véltem felfedezni a kutyán. Most már viszonylag többször zártam be a kennelbe. Ez a kutya mindig tud meglepetést okozni. Amelyik hely tegnap még jó volt neki, az ma már nem. Elkezdett kiszökdösni, hogy az általa, a terasz alá ásott gödörbe elljen. Amit persze meg sem lehetett közelíteni. Kint maradtam vele, hogy ne tudjon odaszökni. Ekkor múlt este 6 óra.

 

Végre valahára elkezdett lihegni és bement az általam készített kuckóba. Ekkor volt kb.7 óra. Nem telt el negyed óra és már jött is az első delikvens. Egy fekete-fehér Shamal klón. Aztán negyed 8-tól sorban jöttek a raptorok, úgy, hogy éjjel negyed 1-kor már kint volt az utolsó is. Mindenki rendben. Nagyon szívet melengető volt, az anyának az ösztöne. Ahogy magához gyűjtötte, betakarta őket. Elég hideg volt, ez nem a Hotel Wellness..Kint 4-5 fok volt este, éjjel még hűlt. Ez egy féltetőből kialakított házikó, fűtés nincs, csak szalma. Megfogadtam, hogy ezeknek a kutyáknak az a minimum, hogy ilyen környezetben elljen. Nem ám infralámpa, babámfasza. Oxitocint sem használtam, ha minden oké ennek működnie kell, mert ki van ez találva a természet által.  
Megérkeztek a raptorok, végre!

Megérkeztek a raptorok

Luna, mint anya:

Büszkeség tölt el, mert Luna első ellése volt, annyira jó anya, hogy elképesztő. Le a kalappal, hogy ez a fajta még ilyen ösztönökkel rendelkezik.

Kint 2-4 fok, de az első pillanattól fogva behúzta őket a testéhez, átöltelte őket a lábaival és melegítette őket. Egyszer nem tévesztett egyet sem szem elöl és egyre sem feküdt rá, nem rúgta meg. Ennek nagyon örülök, számomra nagyon fontos, hogy az anya jó ösztönökkel legyen megáldva, mert az sokmindent elmond.

Tej van, mindenki rendben, várjuk, hogy erősödjenek a kis Kájok.

pendulum
Megérkeztek a raptorok
Legutóbbi bejegyzések

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4 / 5. Szavazatok száma: 4

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!