5
(6)

Pendulum Blog

Tyúkprojekt indul

Mivel pásztorkutya nem lehet haszonállat nélkül, kezdetnek beszereztünk csibéket, hogy össze tudjuk szoktatni velük a kutyákat. A nagyokat és a kölyköket is.

Azért semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. 11 hetes csibéket hoztunk, hogy ne legyenek már olyan picik. Nemcsak a kutyának kell megszokni más állatokat, a háziállatnak is pozitívnak kell lennie a pásztorkutya iránt. Meg kell szokniuk egymást.

A kiscsirkéket a szállítás után az elkerített helyre tettük, de nagyon be voltak ijedve. Bemenekültek védett helyre. Ez nem az a hely, amit csináltuk nekik, de beszalmáztam, gondoltam nem bántom most őket. Engedjenek fel…

A kutyák is izgatottak lettek, mert nem láttak még ilyen csipogó „izéket” :). A Luna annyira kiváncsi volt, hogy elkezdte kirágni az osb lapot..:) Azt gondolom, hogy az első nehéz pillanatokon túl vagyunk. Kezdik érezni, hogy ezek a kis állatok ide tartoznak. Persze ne igyunk előre a medve bőrére.
Folyamatosan őrzik őket, persze a csibék el vannak kerítve. Ami nagyon pozitív, hogy a kölykök, mióta itt vannak a tyúkok, a közös kerítésnél fekszenek és figyelik a szárnyasokat. Ott alszanak nap közben, ott is játszanak. A videón látszik. Ezt jó jelnek fogom fel. Az biztos, hogy a kölykök még 3-4 hétig itt lesznek, addig megszokják és megismerik a szárnyasokat.

Egy napja vannak itt a csibék, egyre többet kijárkálnak, esznek-isznak. A kutyák látóterében vannak, de elkerítve. Igaz ez egy vadháló csupán, át tudnának menni alatta, fölötte, de eddig nem mentek.

Majd, ahogy megy az idő, egyre könnyebb lesz reményeim szerint. Mindenképpen ezt meg kellett lépni, mert értékes információkat figyelhet meg az ember, ha a kutyái mellett vannak állatok is. Arról nem is beszélve, hogy a baromfira általában megjelenik a róka, vagy ahol van sakál illetve ragadozómadarak. Ez pedig munkát ad a kutyáknak.

Folyamatosan informállak Titeket itt a blogban!Frissítés: 2022.03.25

Nemsokára, hogy egy hete itt vannak a tyúkok, kezdik megszokni a helyet. Sorban átvittem a kölyköket, hogy szokják egymást. Nagy élvezettel eszik a csibeszart! 🙂

Teljesen semlegesen viselkednek velük eddig. A nagyok közül eddig a szukát engedtem be pár percre, felügyelet alatt. Lassan, de biztosan haladunk.

A nagyok azóta, hogy itt vannak a csibék, sokat vannak hátul. ott fekszenek a csibék ajtajánál. Felnőtt kutyát tényleg sokkal nehezebb összeszoktatni a baromfival. nagy feladat, mert a csibe a csapkodásával, keverésével könnyen felkeltheti a zsákmányosságot a kutyában.

Ami érdekességet még észrevettem, több ragadozómadár is megjelent a környező fákon. Eddig itt csak hébe-hóba volt jellemző ez.

További blogbejegyzések:

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 5 / 5. Szavazatok száma: 6

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!