4.6
(98)
Cao

Jótanácsok kezdő Ázsiásoknak!

Kedves leendő gazdi, érdeklődő, vásárló!

káj

Miért jött létre a Jótanácsok kezdő Ázsiásoknak! oldal?

Szeretnénk pár jótanáccsal segíteni az Ázsiás életed!
Nincs is annál szebb, mint mikor megy az egész család a kiskutyáért, elképzeli, hogy milyen valóságban, mennyit nőtt, erősödött.
Főleg gyerekeknek ez az egyik legizgalmasabb dolog, a várakozás a kiskutyára. A közép-ázsiai juhász, szerencséjére vagy éppen szerencsétlenségére 8-10 hetes korában egy cuki-muki kis mackó. Egy tündéri kiskutya. Festeni sem lehet szebbet.

Ez elfelejteti a kis és nagy gazdikkal, hogy bizony fel fog nőni, megerősödik, nem marad az a cuki kis mackó.
Ebben a menüben szeretnénk segíteni abban, hogy a kölyök nevelése, tartása gördülékenyen menjen.

Reméljük, hogy úgy találtad meg oldalunkat, hogy még nem vettél kutyát, akkor ez az oldal neked szól:

https://archaicblood.hu/vasarlas-elott/


Összegyüjtöttük azokat a kényes pontokat, ahol hibázhatnak az újdonsült gazdik és a kiskutya látja kárát.

Ne engedjük a gyerekeknek, hogy nyúzzák a kölyökkutyát. El kell nekik magyarázni, hogy egy kutya máshogy működik mint egy ember. Például az ölelgetés, szorítás a kutyáknál nem ugyanazt jelenti, mint az embernél. Legfeljebb eltűri, kibírja, de első időkben nem jó neki.

A gyerkőcök ne hajoljanak, feküdjenek rá, bár általában a KÁJ ezt is elviseli. A pásztorkutyák végtelenül toleránsak a gyerekekkel, sajnos ezt sokszor ki is használják az apróságok. Ne ijesszük meg a kölyköt.

A kiskutya ne férjen hozzá, apró műanyag, illetve fém tárgyakhoz, mert könnyen lenyelheti.

Amíg meg nem kapja az utolsó oltását 12 hetesen, addig ne vigyék kutyák közé. Utána kis idővel már lehet. Elvileg 2 oltással hozták el a kiskutyát a tenyésztőtől, egy vissza van.

Érdeklődj, hogy volt-e féreghajtva, természetesen a normális tenyésztőnél ez magától értetődő. Tudd meg mikor kell legközelebb. Nagyon fontos…

Amennyiben nem volt még kutyád, nézz ki magadnak egy jó állatorvost, kérdezz körbe,  hogy megbízható legyen. Ismerje valamelyest a fajtát.  Vedd fel vele a kapcsolatot. Ne akkor kelljen rohangálni, amikor esetleg valami baj van.

symbat

Nagyon jót tesz a szociálizációnak, ha ebben az időszakban bejöhet, emberek közt lehet, pár hétig. megszokja a háztartás zajait, a családban történő dolgokat.

Az elejétől fogva a NEM, vagy FÚJ, vagy NEM SZABAD vezényszót iktassuk be a szótárba, bármilyen tündibündi is a kis kölyök.
Ezzel párhuzamosan ne feledkezzünk meg a dícséretekről sem.

Ne üssük a kölyköt!!!

Soha ne adjunk neki csokit!

Szóval fegyelmezzük, maximum bökjük meg kézzel, ha nekünk nem tetsző viselkedést csinál és nem hallgat a szóra.

Olyan helyen ne hagyjuk, ahol kárt tesz magában, ne hagyjunk kint ételt, édességet ha esetleg bent van még a kutyus.

Figyeljünk rá, hogy ne tudják ellopni, amíg ilyen kicsi. Sok ilyen kismacit loptak már ki udvarból kölyökkorában.

Amennyiben mód van rá, ne lépcsőzzön a kölyök, amíg kicsi. Valamint ne tudjon magasról leugrálni.

A kiskutya táplálása:

Erre bővebben kitérünk a A Káj etetése tartása menüben.
Középázsiai juhász

Azért pár gondolatot had említsünk meg ezzel kapcsolatban. Az Ázsiák lévén pásztorkutyák, nagyon jól hasznosították az eledelt. Ez többezer éves kialakult tulajdonság. Ez abban nyilvánul meg, hogy a kiskutyánk is és később a felnőtt egyed is kevesebbet fog enni, amennyit a méretei alapján gondolnánk. Annyira jó az emésztőrendszere, hasznosítása.

Ezért nem kell hatalmas adagokkal traktálnunk a kiskutyát. Soha ne maradjon előtte étel, ha nézeget vagy 10 perc alatt nem eszi meg el kell venni előle.

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy a közhiedelem alapján kövéren tartják a kölyköt, mert a kölyöknek kövérnek kell lennie.

Ez egyáltalán nincs így, ezeknél a nagytestű fajtáknál, bár véleményünk szerint egy fajtánál sem ajánlott. A közép ázsiai juhászt vékonyan, nagyon vékonyan kell tartani, mert igen gyorsan növő fajta.

Ne helyezzünk felesleges súlyt a kiskutyára, ettől nem fog nagyobbra nőni, viszont megsokszorozódik a csonthártyagyulladás, izületi problémák, fájdalmak lehetősége. Semmi értelme.

Az etetésről itt olvashatsz részletesen:

https://archaicblood.hu/a-kaj-etetese-tartasa/

Hogyan bánjunk egy KÁJ kölyökkel?

Nagyon fontos látnunk, hogy bármennyire aranyos egy Ázsia kölyök, attól még egy igen kemény pásztorkutya.  Ebben a A fajta eredete menüben részletesen olvashatsz róla, hogy milyen ősi fajta és milyen nehéz körülmények között végezték a munkájukat, feladataikat, a sokszor elképesztő szelekciós nyomás ellenére. A fajta megismerése után, már látható, hogy bár kölykök nem játékkutyákról van szó. Felnőttkorban dominánsak más kutyákkal, egy adott területen, pl. otthon vagy ahol gyakran járunk vele, nagy a területi agressziójuk. Következetes nevelést és hozzáállást kívánnak.

Ezt már kölyökkorban el kell kezdenünk. Nagyon megkülönböztetően hangot kell adnunk nemtetszésünknek, ha olyat csinál a kölyök. Már az elején állítsuk fel a játékszabályokat. Lehetőleg a család minden tagja legyen ezekkel tisztában és tartassa is be a kiskutyával.

Tehát ha valahova, nem mehet be, akkor oda nem mehet be. Senki ne engedje be oda. A családnak együtt kell működnie.

Amikor  család vacsorázik ne etessék a kiskutyát az asztalnál.

Luna

You tube csatornánkon találhatsz hasznos videókat!

Néhány igen fontos szabály, amit be kell tartani:

Amikor  család vacsorázik ne etessék a kiskutyát az asztalnál.
A napi háromszori étkezésből legalább egyszer, kézből etessük.
Amikor etetjük, csak akkor ehessen, ha azt mi megengedjük egy vezényszóval, pl: Tiéd
Etetés után ne engedjük játszani, rohangálni, legalább két órát pihenjen. (gyomorcsavar)

További gondolatok:

Első kutyásként ne vegyél közép-ázsiai juhászt, hangzik el nagyon sokszor az intelem a facebook csoportokban. Nyilván vagy senki sem tartja be, vagy akkor fordul tanácsért, mikor már vett! 🙂 Illetve, mikor baj van……

Miért is ez a jótanács?

A kutya és az ember nyelvezete teljesen más. Sokan sajnos emberként gondolkodunk a kutyánkról, emberként vizsgáljuk a megnyílvánulásait és emberként dologzzuk fel a kommunikációját is.

Ez persze természetes, senki nem kutyául gondolkodik a nap 24 órájában, de azért az alap kommunikációs különbségeket, sőt egyáltalán a kutya kommunikációt illik megtanulni.

Na most, ha az embernek egy kis szőnyegcirkálója van, annyira nem zavaró, ha esetleg nem tudjuk értelmezni a kutya viselkedését, megnyilvánulásait, bár a kutyának nyilván nem jó…de nekünk nem tragédia. Ritkán hallani, hogy pl.:  egy bichon vagy egy yorki szétharapott több kutyát vagy embert..:)

Viszon tegy Ázsia merőben más.

Általában egy szuka is 50 kg felett van inkább 60 kg. Kanok még nehezebbek lehetnek. Emellett nagyon erősek és dominánsak. Nem olyan könnyű őket irányítani, mint egy kisebbtestű kutyát. Gondoljunk egy sétára mondjuk egy engedetlen ázsiával. Azért az kalandos tud lenni. A szukák is tudnak dominálni, főleg a környezetben lévő kutyákkal.

Honnan ez a dominancia?

A fajta kialakulásából és történelméből. Nézzük csak a modern Ázsiát, amit az oroszok tenyésztettek ki a környező aborigen kutyák segítségével és szelektáltak harcra, emberre…ott kívánatos volt ez a viselkedés sok éven át.

Menjünk még régebbre vissza az időben…az eredeti juhászkutyák falkában dolgoztak szoros hierarchia mentén. A falkában is meg kellett tartani a poziciójukat, túl kellett élniük.

Elmondhatjuk tehát, hogy az általános túlélést-támogató viselkedésükben nagy szerepet kap bizony a dominancia, de nem a családdal szemben!!!

A modern ázsiákra visszatérve ez a dominancia azért sokszor érvényesül, mint tulajdonság felbukkan a családdal szemben is, persze ez egyedfüggő természetesen.

Itt nem arra gondolok, hogy harap, morog, stb…vannak enyhébb, sokszor észrevehetetlen formái is. Például nem hagyja el a helységet, amikor arra utasítják, ez nálam abszolút parancsmegtagadás, domináns viselkedés, amit ott nyomban orvosolni kell. Nem szabad figyelmen kívül hagyni. Sem kicsiként, sem nagy kutyaként. Bár ha kölyökként megtanulta, felnőttként nem csinálja.

Sokszor halljuk emlegetni ezt a szót: tisztafejű…nagyon sokat mondják: ez a kutya tisztafejű. Mindenki döntse el maga, mit is jelenthet…

Egy juhászkutya semmillyen körülmények között nem támadhat a családra, nem vegzálhatja őket. Ez a törvény, régen is az volt.

Persze orosz barátaink, a modern ázsiánál sokszor nem támasztottak erre igényt, és a tenyésztők sem. Fontosabbak voltak a bajnokságok és a brutalitás az emberek felé, meg a külcsíny.

Az aborigen kutyáknál és közeli leszármazottaiknál ez a mai napig alapkövetelmény, a család és a jószág szent és sérthetetlen. Amelyik kutya ezt megszegi könnyen egy fán találta magát.

De térjünk vissza a miért nem lehet egy első kutyásnak ázsiája gondolatra.

Nem tudja eldönteni, honna érdemes kutyát venni és honnan nem. Nem tudja melyek azok a vonalak, amelyek agresszívak lehetnek. Egy első ázsiást meg lehet vezetni…mert minden ázsiai egy cuki kis gombóc, prüntyi-müntyi gumicukor, meg társai..csak hamar felnől.

Az Ázsiai egy teljesen más fajta kutya, mint a többi, ezt akinek van, az meg fogja erősíteni. Bele kell tanulni, úgy, hogy effektíve a kutyák terén már van kialakult rutinunk, tapasztalatunk. Ezért javasolják, hogy első kutya ne legyen Káj.

Hol szokták elrontani legtöbbször a Káj-t?

-Kölyökkori túletetés, emiatt ízületi és mozgás problémák

-Növendékként vadítás, fogatás, emiatt később vagy félelemből támad, vagy csalódást fog okozni a gazdinak.

-Sok elvárás fiatalon. A Káj későnérő kutya. 3-4 évesen nő fel.

-Kis helyen tartás valamint nem vezetik le az energiáit.

folytatjuk….

Jótanácsok kezdő Ázsiásoknak!

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.6 / 5. Szavazatok száma: 98

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!