4.4
(63)
Cao

Kazakh Tobet

Forrás: tobet.kz

kazakh tobet
kazakh tobet

Kazakh Tobet

Ha valaki könyvet akar kiadni, akkor valódi érdeklődésre van szüksége a könyve témája iránt, valamint arra a szándékra, hogy bővítse a szakértők és az emberek körét, akik megosztják ötleteit. 

Az anyagok összegyűjtése, fényképek készítése, saját költségen történő publikálás komoly munka, amelyet a munka iránti elköteleződés is támogat. Ezen erőfeszítések eredménye a „Tobet Kazakhy It” alapítvány által készített könyv, amelyet az ősi kazah kutyafajtának a Tobetnek szentelt. 

A nemzeti egyediség hívei, akiket a globalizáció még mindig nem emészt fel, megkereshetik ezt a könyvet a könyvesboltokban.


tobet

Ha a Tobet tudna mesélni a származásáról, akkor meséjében egy szép legenda és egy ékesszóló példabeszéd elemei, valamint a mindennapi élet leírása szerepelne. De a gének beszélnek egy szótlan teremtményről, a nomád civilizáció egyik legidősebb tagjának génjeiről.

archaic blood

Ennek a fajtának a sajátosságai olyanok, hogy hűséges Tobet nélkül Kazahsztán el sem tudná képzelni mindennapjai nyugodt folyását. A négyezer év alatt, amelyet ezek a jóindulatú óriások az emberekkel együtt töltöttek Kazahsztán földjén, megtanulták tisztelni
egymást. 


Az ember barátja

 Ez a nyugodt tisztelet minden igazi fajtatag vérében ott van. Tobet az ember barátja, nem szolgája. Ami a gazdák „ékesszólását” illeti – azok, akiknek szerencséjük van egy ilyen nagy és hű „barátot” birtokolni, megerősítik, hogy ezek a kutyák az intuíció és az értelem legmagasabb szintje miatt, jobban megértik gazdáikat, mint egyes emberek.

 Nos, a bölcseknek, bárhogy is néznek ki, nem szeretnek tétlen beszélgetni – tetteik beszélnek helyettük.

Daniyar Daukey, a kennel tulajdonosa és a „Tobet Kazakhy It” alapítvány elnöke valószínűleg mindent tud a kazah farkaskutyákról, ahogy ezek a hatalmas és gyönyörű kutyákat néha hívják. Daniyar rossz mesélőnek tartja magát, de szenvedélye és vágya, hogy megőrizze az egyedülálló természetes génállományt, felülmúl minden bőbeszédűséget. 


közép-ázsiai juhászkutya tobet

Például hány ember tudja, hogy az „alabay” nem a fajta neve, hanem mindennapi kifejezés, amely nagyjából lefordítható „kutyának”. 

Ezzel ellentétben a „Tobet” szó etimológiája méltó a hordozójához: „egy kutya, aki eminencián fekszik, feje fölött őrködik”.

A falkavezér kedvenc helye – a hegy tetején, amelynek tövében nomádok tábora található. Régen, valamint manapság azonban Tobetek voltak az egyetlen védekezés a farkasok ellen a nomád pásztorok számára.
 A Tobetet természeténél fogva nem ijesztheti meg a farkas. Amint a Tobet hangot ad, garantált az állomány védelme.

Csak néhány tucat példány maradt Kazahsztánban. Daniyar felidézi: ahhoz, hogy összegyűljön a kazah farkaskutya vér utódaiban, egész Közép-Ázsiát be kellett utaznia, és még az orosz fajtanevelőkhöz is fordult.

Érdekes módon, mint a termet, a felkészültség, a bátorság és az emberek iránti hűség megőrződtek … Olyan erővel, ahogy a természet megajándékozta ezeket a hatalmas állatokat, a békés viselkedés és a türelmes önmegtartóztatás lett a Tobetek legfontosabb tulajdonságai. Éppen ezért manapság az auls-ban vidám helyzetnek lehet tanúja, amikor a gyerekek óriási kutyákat változtatnak játékaikká, hobbilovakká, játékpartnerekké, és szüleik nyugodtak maradnak – gyermekeik biztonságban vannak. Egy igazi Tobet soha nem fog ártani az embernek.


Ez a fajta is közép-ázsiai juhász...

A múlt század végén a Kazakh Tobeteket a „közép-ázsiai juhászkutya” kategóriába sorolták, türkmén alabayok mellett. Ma még mindig nem késő megpróbálni új életet lehelni ennek az ősi egyedi fajtába. A vidéki területeken nagy szükség van rájuk, nagy értéket képviselnek a kutyások és vadászok számára. Az a személy, aki már egyszer farkasokra vagy vaddisznókra vadászott Kazakh Tobettel, megértené, hogy ezek teljesen más érzések a szokásos lövöldözéshez képest – sokkal több izgalom, sokkal több érzés, a természettel való egység érzése. Egy igazi Tobet több tízezer euróba kerülhet, de csak kevés „igazi” Tobet maradt.

Csodálja meg az európai közvélemény Kazahsztán pusztájának valóban értékes ajándékát. Lehet, hogy ez a csodálat a jövőben, mint a visszhang, visszatér Kazahsztánba, és ismét felfedezzük ezt a mitikus és egyszerre óriási nagy kutyát – a kazah nemzet nomád történelmének „őrzőjét”.

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.4 / 5. Szavazatok száma: 63

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!