3.9
(34)

A KÁJ etetése tartása

Cao

A KÁJ etetése tartása:

Ahogy mondani szokták, ahány ház, annyi szokás. Minden kutyás esküszik valamire, valamilyen összetételre. Valaki főz, valaki nyersen etet, valaki nem ad csontot, más szerint vétek csont nélkül etetni. Azért próbáltuk összeszedni azokat az etetési módokat, szokásokat, amik beváltak. Ez a kutyafajta többezeréves, nomád körülmények között fejlődött és élt túl. Erről itt tudsz olvasgatni!
Ebből következik, hogy alapesetben a táplálásra sem kényes, most nem a félreszelektált egyedekről beszélünk.

Különbség az alapokban:

Táp vagy természetes étel

Valaki nem akar szórakozni, összearakosgatni az adagokat, főzőcskézni, az etet táppal. Itt nem szeretnék belemenni a táp-háborúba, de azért egy megjegyzés: egy pásztorkutyát táppal etetni,  olyan, mintha a porschénkba 95-öst tankolnánk. Se nem hagyományőrző, ha szabad ezt mondani, se nem rentábilis.

A táppal való etetésről nem beszélnénk, mert nincs benne trükk, aki azzal akar etetni, nincs sok dolga. Döntse el melyik tápgyártónak hisz.

Nyersetetés (Nem barf):

Nagyon sokan etetnek nyers húsokkal. Csirkefarhát, kacsafarhát, marha-nyesedék, marha-darálék.

Emellé főznek rizst vagy tésztát, zöldséget.

Illetve a kiegészítik az adagot esetleg táplálékiegészítővel, vitaminokkal, amennyiben szükséges.

Barf:

Nyersetetés, különböző logikák mentén, erre sem térnénk ki, mert nagyon jó anyagok, videók vannak róla.

A káj etetése tartása

A KÁJ etetése tartása nem ördőngösség, de az alapszabályokat be kell tartani. Illetve előre kell kicsit gondolkodnunk.

Két nagyon fontos dolog:

1. Gyomorcsavarodás

Mint nagytestű kutya az Ázsiánk érzékeny lehet a gyomorcsavarodásra. Nem egy kutya pusztult már el ebben az akut elváltozásban.
Megoszlanak a vélemények, hogy pontosan milyen okok vezetnek hozzá, ebbe most nem mennék bele, lesz erről cikk külön taglalva, de az bizton látszik, hogy a genetika is szerepet játszik benne, a szerkezeti lazaság mentén.

Megelőzés:

Az étel elosztása 2 adagra naponta, evés után minimum két óra pihenő.

Azt viszont tudni kell, hogy a kutya gyomorcsavarra való hajlama örökített gyengeség is lehet. Érdemes figyelni a kutya felmenőit, amennyiben lehet, volt-e gyomorcsavar köztük, többször előfordult-e.

A fent említett pihenővel és a napi ételadag két részre osztásával jelentősen lecsökkenthető a kockázata. Létezik még megelőző műtét, amikor kivarrják a gyomrot két oldalt, így az nem tud megcsavarodni.

2. Vékonyan tartás

Mivel a közép-ázsiai juhászunk egy igen nagytestű fajta, nagyon gyorsan nő. Sokszor túl gyorsan. Gyorsabban nő, mint az ízületek és csontok, inak. Nem szabad kölyökkorban felhízlalni, kövéren tartani, mert az olyan cuki. Később ezt nagyon megbánhatjuk. Olyan vékonyan tartsuk a kutyánkat legalább 1-1.5 éves koráig, hogy az utolsó borda felseljen a bőr alatt. Ezt később meg fogja hálálni. Ellenkező esetben ízületi gyulladás, csonthártyagyulladás, sérülések, deformáció jöhetnek. Szétálló mancsok, laza ízületek. Tartsunk mértéket az etetésnél. Aki táppal etet még nagyobb veszélynek teszi ki a kutyát, mert a tápokban adagmennyiségre több a fehérje, szénhidrát, könnyebb elhízlalni a kutyát. A sok fehérje nem jó a Káj-osoknak. Aki tápozik válogassa meg mivel etet, nem a prémium táp lesz a megfelelő.

Itt meg tudjátok nézni, milyen sokáig nő  a nagytestű kutyák csontozata. Érdekességképpen rá kell nézni a hátsó részre.

ab
Forrás: Internet

Kezdjük a tudományos alapoknál, ha tényleg kiváncsi vagy. Olvasd el az alábbi takarmányozásról szóló cikkeket,(Kocsis Kinga) hogy az alapokkal is tisztában legyél! Folyamatosan folytatjuk a cikkek írását!

köszönetnyilvánítás

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 3.9 / 5. Szavazatok száma: 34

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!