4.3
(40)
Cao

Közép-ázsiai juhász vásárlás előtt, hogyan tájékozódjunk?

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem vásárlás előtt, hanem vásárlás után tájékozódnak. Te ne kövesd el ezt a hibát. Adunk pár nézőpontot, tippet, min érdemes elgondolkodni, mire érdemes figyelni egy középázsiai juhász vásárlása előtt.

tadzsik pásztorkutya Közép-ázsiai juhász vásárlás előtt

Amit legelőször meg kell néznünk, hogy milyen céllal szeretnénk kutyát venni. Örző-védő célokra, házi kedvencnek, sportkutyának, telepőrzésre, csak úgy…?

A pásztorkutyák nem mindegyik célnak felelnek meg, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem arra a feladatra találták ki és szelektálták őket. Bár a fajta azért is tudott fennmaradni, mert elképesztő az alkalmazkodási képessége, nem biztos, hogy sok, ma divatos kutyás programban jól fogja magár érezni.

A középázsiai juhász tulajdonságairól szó esik itt az odalon részletesen, a A KÁJ tulajdonságai menüben .
Itt nem térnék ki rá részletesen.
A legfontosabb dolog, hogy a középázsiai juhász tulajdonságai ismeretében felelősségteljesen döntsük el, hogy jó-e nekünk és családunknak ez a fajta.

Mikor ne vegyél Közép-ázsiai juhászt?

Kicsi udvarod van, díszkerted van. Hidd el ennek a kutyának hely kell, élettér.

Szeret ásni, nem kicsi lyukakat, ezt vedd tudomásul. Egy szép kertbe berakva pár hónap alatt holdbéli tájjá tudja azt varázsolni. Ahhoz hogy kert is legyen és a kutyának is elég helye legyen nagy terület kell. Szerintem az alsó minimum 1000 m2.

Első kutyának szeretnéd. Nem biztos, hogy jó ötlet. Ezek a kutyák erős „személyiséggel” rendelkeznek. Erős kéz és kutyás múlt kell hozzájuk.

Nincs kerítésed, vagy gyenge majd egyszer meglesz…akkor még ne vedd meg ezt a fajta kutyát. (mondjuk akkor semilyet sem) Ezen kutyáknak erős a területvédő ösztöne, hamar megvan a baj, ha valaki belép a saját területére vagy annak közelébe. Normális kerítés kell.

Az anyagi helyzeted nem stabil, akkor ne kockáztass. Egy ilyen kutya fentartása pénzbe kerül.

Ha egy kennelbe akarod bezárni, ne ezt válaszd.

Amennyiben már van több kutyád, azonos ivarúak, akkor elkészülhetsz atrocitásokra, mert ezek a kutyák elég dominánsak a többi kutyával.

Dönts felelősen, mert 10-15 évre veszel kutyát!

Felsoroltunk pár kérdést, ami segíthet neked a Közép-ázsiai juhász vásárlás előtt:

Amennyiben végleg eldöntötted, hogy Ázsiát szeretnél, akkor jön a következő kérdés, honnan és milyen kutyát vegyek?

Azt már megbeszéltük, hogy kerüljétek a szaporítókat, erről itt olvashatsz:  Miért ne vegyél szaporítótól KÁJ-t! 

 

A tenyésztők felé fordulva, az lenne a jó megoldás, ha több tenyésztő weboldalát és/vagy facebook oldalát megnéznétek, egyeztetnétek időpontot és meglátogatnátok többüket.

Számít a kölcsönös szimpátia is, érdemes egy látogatás erejéig megnézni a kiskutyák környezetét és személyesen beszélni a tenyésztővel. Illetve nagyon érdemes megnézni a közvetlen szüleit a kiskutyának. Hogyan viselkednek, milyen a küllemük és egészségesek-e, a szuka, hogy néz ki a szoptatás alatt? Nem látunk-e a szülőkön betegség vagy örökölt probléma, diszplázia, szembetegség jeleit. Kiskutyánk a legtöbbet szüleitől fogja örökölni, legyen az akár jó vagy rossz tulajdonság.

Ismerősök felkeresése

Érdemes körbekérdeznünk az ismerőseink környezetében, van-e Ázsiás. Olyan akinek van már ilyen kutyája. Nagyon sokat számít az első kézből származó tapasztalat.

Egy nagyon fontos dolog:

Olyannak ne higgy, akinek nem volt soha és most sincs. Nagyon sok okossal fogsz találkozni, aki majd elmondja miért vegyél, vagy miért ne vegyél Káj-t, úgy, hogy neki soha nem volt. Kezeld ezeket fenntartással és higgy a saját tapasztalatodban.


Sok sikert kívánunk az első és majd az utána következő közép-ázsiai juhászokhoz! 🙂 🙂

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.3 / 5. Szavazatok száma: 40

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!