4.4
(31)
Cao

Afgán kutyák

Afgán kutyák vagy afghan koochee, avagy az afgán pásztorkutya

kuchi man

Elnevezése, jelentése:

Az afgán pásztorkutyát többféleképpen hívják, akár kuchi, akár afghan koochee, de ghiljak néven is ismerik. A nevek egy közép-ázsia pásztorkutyát takarnak. Ez a fajta is erős szelekciós elemek között fejlődött, érett az évezredek során.

afgan sepherd dog

Természetesen a tartásának oka itt is a jószágok és javak védelme. Nomád állattartásban használják, tevék, kecskenyájak védelmére a ragadozóktól. Nevének jelentése beszédes: A nomádok kutyája, harcos kutya.

Leírása:

Afganisztánban a nomád állattartás és háborús környezet miatt az afgán pásztokutyák is sokan elpusztultak. Nehéz és a fajtát erősítő tényezők között él ez a remek pásztorkutya.  Ám nem lehet egyértelműen beazonosítható fenotípussal jellemezni, hiszen a pásztorok mellett különböző fajtákkal is kereszteződhettek. A sokszor kaotikus életkörülmények, háborúk, vándorlások, kitelepülések is segítették a különböző fajtákkal történő párosodást.

Ez egy igen színes, széles génkészletet eredményezett.

A kuchi kutyák magas kutyák, egyenes hátvonallal, amely általában kvadratikus profilt képez az első és a hátsó lábakkal. A nyak általában hosszú és vastag, rengeteg felesleges bőr lóg az állkapocs aljától a mellkasáig. A fejen vízszintesen vagy enyhén lefelé hajlóak a szemek., egyenesen előre merednek. A fang száraz és izmos.

Testüket gyakran sötét foltok borítják, amelyek nem látszanak a szőrön. Ezek a foltok lehetnek a száj belsejében, az orrnyergen és a hason is. A szőrzet színe sokféle, és nincs jelentősége a Kuchi kutya fajtájának vagy típusának meghatározásában. A szőr hossza és szerkezete sem számít. 

A fogak gyakran  nagyon nagyok. Az agyarak alakja vastagabb alul és a száj belseje felé dől, vagy lehet egyenesebb is és kagylószerű, hasonlóan a farkaséhoz.

afgán kutya
afgán kutyák

Alváltozatok és típusok

A Kuchi kutyák nagyjából három típusra oszthatók: a hegyi, a pusztai és a sivatagi típusra.

 • hegyi típusú kutyák nagyon erős csontú, nehéz alkatú fajtát alkotnak, amely alkalmas arra, hogy a Pamir-hegység hegyvidéki régióiban éljen. Rendszerint magasabb helyeken találhatók, ahol nagyobb a páratartalom és az extrémebb, hűvösebb hőmérséklet.
 • sztyepp típusú kutyák sokkal könnyebb testalkatúak, közepes és hosszú szőrűek. Gyorsabbak és mozgékonyabbak mint a hegyi változat. 
 • sivatagi típusú kutyák a nagy sivatagi síkságokon található változatot jelentik, kevés növényzettel és melegebb éghajlattal. Közepes magasságúak, rövid és közepes szőrzettel, a hideg évszakban nagyon vastag szőrzettel. Rendelkezhetnek a másik típus jellemzőivel, különösen, ha a fej szerkezetéről van szó.

  A kuchi kutya változatainak megközelítése történhet más módon is.

  Oroszlán-típus ( Djence Sheri ) vagy tigris-típus ( Djence Palangi ). 

  Ez a besorolás leginkább a sivatagi típusú Afgán kutyák jellemzője, de fontos, hogy a területi változatok mindegyike más típusokban is megtalálható.

  • Az oroszlán típusú kutyák nehezebb testalkatúak, nagyobb fejjel és mélyebb ládával. Szőrük vastagabb, közepes magasságúak, nagy, medve típusú fejjel.
  • tigris típusú kutyák sportosabb megjelenésűek, tégla vagy ék alakú fejjel és rövid szőrzettel. 

  A kettő közötti különbség a mozgásmódjában is megmutatkozik. Az oroszlán típusú kutyák fenségesebbek a mozgásban, nagyon büszkének tűnnek, köszönhetően annak, hogy járás közben felemelik a fejüket.

  A tigris típusú kutyák inkább oldalirányú, térölelő mozgást mutatnak, a fej általában a testtel egy vonalban tartva, az első mancsok pedig befelé lendülnek, amikor sétálnak, futnak vagy ugranak.

  Mindkét típus rendkívül mozgékony, óriási sebességgel és szívóssággal rendelkezik futás vagy támadás közben.

fight

Viselkedés, temperamentum:

Ahogy a többi közép-ázsiai kutyának az Afgán kuchinak is éberségre, kiemelkedő örző-védő tulajdonságra volt szüksége, hogy megéljen ezeken a helyeken.

A pásztoroknak sem ideje, sem energiája nem volt, hogy a sebesült kutyákat ellássák, gyógyítsák.  Azoknak gyorsan kellett regenerálódni, hogy a nyáj után mehessenek.

pásztorkutya

 

Hideg-meleg, ragadozók, nehéz terep, ezek mind kialakították az alkalmazkodás képességét a kutyákban.

Az afgan kuchi vagy afgan sepherd dog fajta leírható úgy, hogy rendületlen jellemű, büszke, bátor és élénk. Kiemelkedő védelmi ösztönnel a gazdáját és a területét az állatokat illetően. Ezt elképesztő szívóssággal és kitartással, valamint páratlan erővel és mozgékonysággal teljesíti.

Viszont más kutyákkal domináns támadólag léphet fel. Ugyanez vonatkozik emberekre is főleg a saját területén.

afghan koochee

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.4 / 5. Szavazatok száma: 31

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!