4.6
(29)
Cao

Írta: Dr. Horváth Attila

A Kirgiz kutyák

A közép-ázsiai ország szinte teljes területét magas hegyvidékek és az általuk közrezárt völgyek és medencék alkotják. Északon a Tien-san, délen az Alaj hegyvidék láncai húzódnak.

Mai területe a 13.és 14.században Mongol uralom alatt állt. A Kirgiz lakosság nomád pásztorkodásból és mezőgazdaságból, valamint főleg gyapot-termesztésből élt. A 19.század első felében ez a terület a Kokandi kánság része volt, majd fokozatosan orosz fennhatóság alá került.

kirgiz juhászkutyák
káj

Kirgizisztán legnépszerűbb fajtája a kirgiz agár a Taigan. Nemcsak vadászatra, hanem gyakran nyájak őrzésére is használják őket.

Gyakran keverednek a pásztorkutyákkal, amit volt szerencsénk saját szemünkkel is látni a 2018-as expedíciónkon az Alaj hegyei közt.

Így néz ki egy Taigan:

taigan
taigan

Élőhelyén, Kirgiz pásztorkutya és a Kirgiz kutyák önálló fajtaként szerepelt a kiállításokon és ekkor 1930-at írunk. Viszont a ragadozók számának csökkenésével e fajta is fokozatosan veszített népszerűségéből, és a 60-as évekre szinte meg is szűnt létezni.

Változások:

Később a 80-as évek felében kezdett újra fellendülni a pásztorkutyás élet a környékbeli országokból való importoknak köszönhetően, főleg Üzbegisztán és Türkmenisztán határvidékéről, a ringek világából, ahol a mai napig legális kutyatesztelések és bajnokságok folynak. A cél, hogy megismerjék a kutyák idegrendszerét és a legjobb kutyákat tudják továbbtenyészteni és munkára használni.

Meg kell említenünk a batkeni régiót, ahonnan rengeteg kíváló és méltán híres Kirgiz kutya került ki.

Manapság egyre gyakrabban hallhatjuk a kirgiz kutyákra a Dobot megnevezést.

A pásztorok és kutyáik nagy távolságokat tesznek meg naponta a nyájjal a hegyekben. A Kirgiz kutyák szerény körülmények közt vannak tartva, és sokszor a saját maguk által elkapott zsákmány a napi betevőjük. Az érkező idegeneket már messziről jelzik és fogadják csapatostól.

Soha nem rontottak ránk, de míg nem érkezett meg a gazda, a közelből figyeltek minket és nem engedtek közelebb.

Kirgíz kutyák
Közép-ázsiai juhász
Kirgíz sepherd dog

Expedíció:

Utazásunk célja a kirgiz nomádok életének és aborigen kutyáik viselkedésének megfigyelése volt, mivel itthon tartott kutyáink szülei ebben a vadregényes közegben születtek és éltek.


Az expedíció minden várakozásunkat felülmúlta. Nagyon jó volt látni ezeket a kutyákat az eredeti környezetükben és eredeti feladataik ellátása közben megnézni, figyelni.Itt még létezik a természetes és az emberi szelekció, ezek a kutyák közül, csak a legjobbak maradnak életben és nőnek fel. Ez biztosítja az aborigen kutyák minőségének, vitalitásának és ösztönkészletének a megmaradását.
Koktay
Koktay
Arikán
Koktay lánya: Arikán

Híres kutyák a fotókon:

Adzsabar (Malys apja)
Malys
Karakush (Malys fia)
Mas

Sachar, Biskekben éveken keresztül nem lelt legyőzőre.

Dzsachar, türkmén vérvonalú kutya, az ország championja volt.

Mas, türkmén vérvonalú, gyönyörű, aerodinamikus fejformájú kan volt.

Tibul Chan türkmén import vonal.

Adzsibar és fia Malys (2004-2005 Kirgizisztán bajnoka, Ázsia bajnoka 2006-2007)Karakush, Kirgizisztán 3x bajnoka (Malys fia)

Dzsachar
Tibul chan
Tibul Chan
sachar
Sachar
Tapancsa
Sirlan
Bek
Ujalash
Uyalas
kashi
Uyalas lánya: Kashi
Uyalas lánya: Kashi

Az expedícióról beszéljen helyettünk néhány kép:

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.6 / 5. Szavazatok száma: 29

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!