4.4
(32)
Cao

Miért ne vegyél szaporítótól Kájt?

Miért ne vegyél szaporítótól Kájt?
Miért kerüld el messze, az olcsó párezer forintos kutyákat?

Miért faraghatsz nagyon rá, ha ilyen helyről veszel kutyát?
Hogyan tudod őket felismerni, kikerülni?

Pontokba szedtük, hogy milyen egyértelműen látható különbségek vannak amikor egy tenyésztőt nézünk meg, illetve ha egy szaporítóval van dolgunk.

Az Ázsia esetében viszont meg kell említenünk egy olyan kakukktojást, akinek lehet nincs törzskönyve, de mégsem szaporító.

Ezek pedig a pásztorok vagy az eredeti élőhelyükön dolgozó-élő kutyák gazdái és gazdálkodók, gazdák. Itt a legtöbb esetben nincs törzskönyv, de a pásztorok tudják a kutyák felmenőit. Saját részre a saját falkába tenyésztenek kutyákat, hogy legyen utánpótlás.

Mivel  a fajta a többezer éves múltja, innen datálódik, ilyen emberekkel kezdődött, nem tehetjük meg, hogy figyelem nélkül hagyjuk az Ő tapasztalataikat, a tenyésztésben. (ebben is megoszlanak a vélemények)

Illetve a kutyáikat, amellyek még mindig elképesztő nyomás, folyamatos szelektálás alatt meg tudják tartani eredeti ösztönkészletüket, kialakult idegrendszerüket, egészségüket.

Nem véletlen, hogy több tenyésztő igyekszik visszanyúlni aboriginál kutyákhoz és utódaihoz, behozni ilyen kutyát vagy fedeztetni vele. Vannak már a környező országokban és itthon is ilyen kutyák leszármazottai.

Tehát, amikor szaporítókról beszélünk, akkor az abszolút haszonszerzés miatt fajtákra ráálló emberekről beszélünk. Amint egy fajta felkapott lesz megjelennek az „üzletemberek”…nyomukban betegségek, szenvedés és menhelyes vagy elaltatott kutyák tömkelege található.

Tenyésztő

Szaporító

Kennelnév

Egy Fci elismert tenyésztő rendelkezik a Meoesz által regisztrált kennelnévvel. Illetve arra az évre szövetségi kártyával.

Egy szaporító nem tud ilyet felmutatni.

Törzskönyv

A kölyköknek van származási lapja, törzskönyve. Meg lehet nézni a kölyök, szüleit és felmenőit. A tenyésztő ismeri a kutyákat, vonalalapító kutyákat.

A kölyköknek nincs papírja. Általában megmagyarázzák, hogy ez miért nem kell. Felesleges költség, drágább lesz a kutya, egy kedvencnek nem kell, stb..

Oltások

A kölyköknek minimum 2 oltása és a féreghajtásai megvannak. Ezt oltási könyvvel tudja is igazolni a tenyésztő.

Sok esetben nincs a kölyköknek egy oltása sem. Oltási könyvük nincs.

Kölykök elválasztása

Egy igazi, etikus tenyésztő 8-9 hétnél előbb semmi szín alatt nem adja oda a kölyköket. Tudja, hogy fontos szocilizációs időszakban vannak 5-10 hét között.

A szaporítók sok esetben hírdetnek 5-6 hetes kutyákat. Minél hamarabb oda akarják adni, mert akkor nincs további költség velük.

Tartási körülmények

A kiskutyák megfelelő helyen és megfelelő körülmények között vannak. Tiszta, cserélt alom alatt, külön erre kialakított helyen. Egy tenyésztő szívesen lát otthonában és ott mutatja meg a kiskutyákat.

Valahol egy megbeszélt helyen akar találkozni veled és odaviszi a kiskutyát. Persze, ebben lehetnek kivételek, mert aki nagyüzemi szaporításra áll rá, az biztos alakít ki helyet a kölyköknek. Intő jel lehet, ha túl sok kölyök van egy helyen. Egyszerre több alom vagy többfajta kutya,

Tanácsok, segítség a kiskutyához

Részletes instrukciókat kapsz, etetésről, tartásról és tudnivalókról. Elmondja mire kell vigyáznod ennél a fajtánál.

Sok segítséget nem fogsz kapni.

Utánkövetés, kapcsolattartás

A tenyésztő bizonyos időközönkét érdeklődni fog a kiskutya felől. Szívesen veszi a képeket, információkat a kölyök fejlődéséről. Mindig fordulhatsz hozzá tanácsért.

Az esetek zömében a vásárlás után, már nem éred el a szaporítót, ha bármi probléma adódik.

Garancia

Szerződéssel kerül a birtokodba a kutya. Egy tenyésztőnél kapsz garanciát a kölyökre, amennyiben örökölt egészégügyi problémája van a kiskutyának ami később derül ki egy igazi tenyésztő helyt fog állni.

Az esetek zömében a vásárlás után, már nem éred el a szaporítót, ha bármi probléma adódik. Szerződés nincs, így értelemszerűen semmilyen garanciát nem kapsz.

További indokok:

Nézzük tovább, miért ne vegyél szaporítótól Kájt? Milyen veszélyeket rejt a szaporítótól történő vásárlás. Mivel a szaporító csak és kizárólag anyagi megfontolásból szaporít, nem nézi sem fajta, sem a vevők érdekeit. Nem ismeri meg tüzetesen az adott fajtát, hiszen ideje sincs rá. Nem a fajta továbbtenyésztése vezeti, történelem, munka, megóvás, hanem a pénz és a pénz. Mikor egy fajta felkapott lesz a szaporítók ráállnak és minél rövidebb idő alatt, minél több almot hoznak le. A szukákat szételletik, kifacsarják, azért, hogy a kölykök száma egy évben minél több legyen.

 

Miért ne vegyél szaporítótól Kájt?

Betegségek, degeneráció:

Mivel nem törzskönyves kutyáik vannak, tehát a szülők felmenői sem ismertek fennáll a veszélye a bizonytalan eredetű bel és rokontenyésztésnek.  Fedeztetésnél sem a minőségre mennek, hanem minél olcsóbban tudjanak párt találni a szukának.  Ezzel exponenciálisan megnő a degeneratív betegségek, izületi problémák, szemproblémák esélye. Lehetnek komoly könyök, csipőízületi degenerációk, foghibák, idegrendszeri problémák. A kutyák lehetnek indokolatlanul agresszívak vagy félénkek. Valamint, kivételes fajtatulajdonságaik eltűnhetnek.

Miről ismerszik meg a jó tenyésztő?

Egy jó tenyésztő az adott fajta javításán, nemesítésén, megőrzésén dolgozik. Segíteni fog választani a kiskutyák közül a vevőnek, hogy a neki legmegfelelőbb típusú kiskutyát kapja. A párosítások előre kigondoltak egy bizonyos koncepció mentén. Így sokkal nagyobb esély van egy kitűnő alom létrehozására, felnevelésére. Meg tudja neked mutatni a szülőket, megismertet a felmenőkkel, azok tulajdonságaival. Az az érdeke, hogy minden kiskutya jó helyre kerüljön ezért nem ad akárkinek kiskutyát.

Elmélkedés a garanciáról!
Leopold Laci tollából (Farkashajsza kennel)

Garancia vagy adott szó.
Garancia, szerződés vagy adott szó, mit is vállal az eladó.
Garancia, igen mire is lehet vállalni garanciát ha már elveszed a pénzt az áruért. Hát ez függ az árú minőségétől na persze az áráról is.
Jelen esetben kutyákról beszélünk, és leginkább kölyök kutyákról, tenyésztőkről kik nem Istenek, de a több éves tapasztalataik, a felmenők ismerete na meg egy kis örökléstan segítségével igencsak tudnak javítani a meglévő állományokon.

De amint írtam ők sem Istenek és a genetika sem matematika.

Az eredmény nem mindig az amit szerettek volna elérni. Hibák üthetik fel a fejüket ami nem mindig látszik meg a kiskölyök időszakban és később jelennek meg.

Nem hunyhatunk szemet, vonhatunk vállát ezek a dolgok fölött, hisz a vásárló egy egészséges kiskutyát szeretne, ezért keresett fel tenyésztőket ezért adott több pénzt.

De mi az amire garanciát vállalhatunk és miből áll az a garancia, mi a mi feladatunk ?
A legfontosabb egy egészséges kölyök átadása féregtelenítve, oltásokkal napirenden, minimum a 9-10 hét, hogy legalább a két oltás meglegyen az alomban, ha külföldre utazik a kötelező 3 oltás és a veszettségi oltás 3 hónaposan majd rá még 21 nap. Ekkor már sok minden látszik egy kiskutyán, lehet következtetni is, de vannak amik nem.

Mire is vállalok én garanciát ? Harapás, diszplázia vagy más olyan genetikai betegség ami engem is zavarna ha a vevő én lennék.
Persze nem hagyod magára a vevőt, tartod a kapcsolatot, tanácsokkal látod el a nevelés során, hogy ne történjenek olyan dolgok amit a gazda idéz elő a nem megfelelő tartással azután pedig ez vita tárgyát okozhatja.

De ha mégis ilyen problémák történnek, akkor terád hárul a felelősség, hogy kárpótold a vevőt, ami vagy a kutya árának a visszatérítése vagy egy új kölyök adása.

Szerződés vagy adott szó fejezetnél a szerződés az egyik legbiztosabb forma a mai világban, mert az adott szó súlya már eléggé divatjamúlt egyeseknél.

Én még nem írtam szerződéseket de a hétfőn zöld az kedden is zöld és zöld egy hét múlva is és nem lesz piros egy év vagy egy évtized múlva sem, hanem zöld marad ha megkopva is de zöld. De a szerződés még mindig jobb, elkerülhetőek a későbbi nézeteltérések és megmarad a barátság.

Erre próbáljunk törekedni egészséges kutyát adni, ha pedig nem jött össze akkor minél hamarabb jóvá tenni.

Leopold László

Tetszett ez az írás?

Klikkelj a csillagokra az értékeléshez!

Az oldal értékelése: 4.4 / 5. Szavazatok száma: 32

Egyenlőre nincs értékelés, légy Te az első!